Martijn – oprichter Enik

“Mensen komen, net als ik, als een bang vogeltje Enik binnen en ontplooien zich gaandeweg.” Dat vindt Martijn Kole geweldig om te zien binnen ‘zijn’ recovery college. Samen met Ton Verspoor heeft hij Enik opgezet. Hier vertelt hij hoe deze herstelacademie tot stand kwam.

Uitgelicht
'Enik is een plek waar mensen zich gezien en gehoord voelen'

“Enik is een plek waar mensen zich gezien en gehoord voelen. Als mens en niet alleen als patiënt. Hier kunnen deelnemers gezellig samen zijn. Iedereen kan van elkaar leren”, vertelt Martijn.

Uniek

Hoe Enik helpt, is voor iedereen een uniek proces. Wat kan helpen of steunen is door het uitwisselen van ervaring, door elkaar te steunen, gezien en gehoord worden. “Je mag hier een bang vogeltje zijn, dat was ik ook. Daarnaast doet je ervaring er ook toe. Je bent hier van betekenis en niet alleen een afgeschreven patiënt.”

Vertrouwen

Het is overigens niet zo dat Enik een fabriek is waar je weer hersteld uitkomt. Het is een vertrekpunt. Het aanbod is een middel en is hierbij niet leidend, maar volgend. De deelnemers hoeven zich niet in te passen, maar juist zij bepalen de agenda. Iedereen die wil kan er zelf cursussen en dergelijke creëren. Zo geven we de peers vertrouwen dat ze hun eigen leven kunnen beinvloeden.

Zelf

Deelnemers organiseren hier zelf veel. Zo is JIJenIK, kritische psychiatrie, toneel en de cursus ‘Contact en eigen keuze’ bedacht door peers. Ook de cursus ‘Samen omgaan met stigma’ is vormgegeven samen met een deelnemer. Bovendien worden mensen hier opgeleid tot WRAP-facilitator. Er zitten peers achter de balie en in het sociaal trefpunt. Ook de aankleding van het pand gaat in samenwerking met gelijken (zo is de grote muurschildering in het sociaal trefpunt van peer Frank, red.).

Kelder

Martijn is op zijn 24e zelf deelnemer van Lister geweest vanwege ernstige psychische ontwrichting. Hij ging vijftien jaar met zijn problemen aan de slag . Hij deed als eerste mee aan een herstelwerkgroep. “Met acht deelnemers praatten we over wat herstel inhield. Dertien jaar geleden kwam ik bij Lister in dienst en zette samen met anderen Bureau Herstel op. “Met een klein clubje zaten we letterlijk in de kelder waar we een tweede herstelwerkgroep opzetten. We moesten ons zelf bekwamen in hoe je Bureau Herstel opbouwt”. Nergens anders bestond immers een dergelijke plek.

Vooroordelen

Lister was in die tijd nog helemaal niet bezig met herstel. De organisatie zag zichzelf nog als hulpverlener om te begeleiden, terwijl deelnemers hun eigen ding doen. Het waren twee aparte domeinen. Toentertijd nam Lister geen deelnemers in dienst, want ze dachten dat zij vaker ziek zouden zijn of geen geheimen konden houden. Er waren allerhande vooroordelen nog.”

Lichtende voorbeeld

Bureau Herstel was nog een paar jaar oud en de nieuwe raad van bestuur van Lister vond deze nieuwe werkvorm een lichtend voorbeeld. Lister wilde een herstel ondersteunende organisatie worden. “We kregen een apart kantoor. Bureau Herstel breidde uit, meer mensen bekwaamden zich in ervaringsdeskundigheid en medewerkers werden geschoold. Ook kwamen er cursussen, zoals de WRAP en samenwerken naar herstel.

Herstelhuis

De volgende stap was om een fysiek herstelhuis op te richten. Dit deed Martijn met Ton Verspoor. Er kwam geen traditioneel scholingsaanbod, maar deelnemers ontwikkelden zich via peersupport. “Toen dit pand op de Vaartscherijnstraat vrij kwam, verhuisde Bureau Herstel ernaartoe. Nog midden in de verbouwing draaiden er al allerlei herstelwerkgroepen.”

Droom

Voor Martijn was het een hele zoektocht om van Bureau Herstel tot Enik te komen. “Het was een eenzaam taai proces. Ik moest veel ontdekken en uitvinden. Er was namelijk nog geen blauwdruk. Er zijn momenten geweest dat ik aan mezelf twijfelde. Enik was een soort droom die ik nog niet goed onder woorden kon brengen. In mijn eigen herstelproces heb ik een hele ontwikkeling doorgemaakt. Ik verwierf veel kennis en deed vaardigheden op. Ik ben gegroeid als mens”, vertelt Martijn.

Trots

Martijn is er trots op dat velen zich aangetrokken voelen tot Enik. Steeds meer mensen komen en gaan. “Het is heel gezond dat deelnemers hier wat komen halen voor hun ontwikkeling. En ons daarna te bedanken en hun weg in de samenleving te vervolgen.”

Enik Recovery College is een centrum voor ontwikkeling en scholing rond herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma