Mieke – deelnemer Enik Retreat

‘Vier maanden geleden heb ik de Enik Retreat ‘Grip op je leven’ gevolgd, maar het lijkt veel langer. Er is veel positiefs gebeurd, en ik voel me zóveel sterker.’

Uitgelicht
'Ik had het nodig om met anderen ervaringen uit te wisselen en het op te schrijven'

“Destijds zat ik in de nasleep van een depressie. Ik bleef het maar moeilijk vinden om uit bed te komen. De gewone dingen doen kostten me veel tijd. Ik was moe en lusteloos. Een gevoel van zinvol bezig zijn en structuur ontbrak. Terwijl ik dat zo graag wilde! Daar lag dus een groot verlangen. Toen ik in een folder las over het aanbod van Enik Retreat, raakte me dat. In zo’n week zou ik misschien weer wat van mijn kracht terug kunnen vinden. Echter, de drempel om bij Enik te logeren was groot. Thuis was voor mij veilig, bekend, vertrouwd, samen met mijn gezin. Ik moest uit mijn comfortzone. Gelukkig waren daar mijn vrienden, die me aanspoorden deze kans te pakken, het mijzelf te gunnen.

Herkenning

Wat voelde ik me welkom toen ik binnenkwam. Een bordje met mijn naam bij de deur van mijn slaapkamer, een welkomstkaart op het bed. Heel warm. Ik maakte kennis met de groep en trof vijf jonge mannen en een vrouw van mijn leeftijd aan. We hebben elkaar goed leren kennen in die week. Je wisselt veel uit en dat werkte heilzaam voor mij. Ik ontdekte dat ik niet de enige was met de wensen en verlangens, de pijn en problemen die ik had. Door die herkenning ging ik mijn ontwrichting bekijken vanuit een veel menselijker perspectief.

Van binnenuit

Tijdens de WRAP-training kijk je oprecht naar jezelf. Wat gebeurt er als het minder goed gaat? Ik ben eerlijk geworden tegen mijzelf. Als ik merk dat ik mijn grenzen ben overgegaan, dan bekijk ik mijn eigen aandeel en hoe ik het de volgende keer kan voorkomen. Je onderzoekt wat je kunt doen om te zorgen dat het goed met je gaat. Veel wist ik wel, dat ik me bijvoorbeeld beter ga voelen als ik met de hond ga wandelen of in de natuur ben. Voorheen kwam het alleen niet van binnenuit en nu vóel ik ook echt dat het goed voor me is. Ik had het nodig om met anderen ervaringen uit te wisselen en het op te schrijven. Het is me nu eigen geworden. Ik heb een persoonlijk WRAP-album gemaakt, met tekeningen, foto’s, gedichtjes en teksten.

Actief

Het maken van een levensplan leverde me ook praktische handvatten op om mijn dagen weer structuur en invulling te geven. Heel basaal met bed- en wandeltijden en huishoudelijke taken, maar ook met werk en creatieve activiteiten. Ik ben actief in de werkgroep bij het inspiratiehuis De Uitdaging in Houten, ik schilder en schrijf gedichten. Ik voel weer voldoening, heb zin dingen aan te gaan. Enik Retreat kwam op het juiste moment op mijn pad, het zwengelde aan wat al in mij leefde maar waar ik geen vorm voor en uiting aan kon geven. Ik hoop dat anderen deze kans ook pakken. Als je er eenmaal bent valt alles van je af.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma