Nora – peer trainer Retreat

Er komt een hoop gelach uit zaal Triëst op de tweede etage van Enik Recovery College. De bijeenkomst Open Hart van de Retreat ‘Meer Zin in je leven’ is begonnen. Nora de Ruyter, schrijfster van de roman ‘Verborgen gezichten’, is één van de ervaringsdeskundige peer trainers van deze bijeenkomst.

“Al schrijvende vond ik mijn hart”, vertelt Nora. Bij Enik zet zij haar creatieve vaardigheden in om samen met de deelnemers speelse oefeningen te doen. Reflectie en humor wisselen elkaar af!

Nora de Ruyter met hond Lena

Verborgen gezichten

Nora’s debuutroman ‘Verborgen gezichten’ gaat over Christine, een fotografe met borderline die aan zelfbeschadiging doet. Het boek gaat over haar worsteling ermee. Nora heeft zelf ook borderline en sneed in zichzelf. Dat is het autobiografische deel van de roman. Verder doet de hoofdpersoon uit het boek juist alles wat de schrijfster niet deed. Zo is het hoofdpersonage explosief, extravert en gaat ze met iedereen naar bed. Nora hield juist haar emoties binnen.

Nora: “Door het schrijven van ‘Verborgen gezichten’ kwamen de eerste barstjes in mijn harnas. Ik ervaarde ineens emoties. Soms intens en bedreigend. Vroeger drukte ik de emoties weg. Tijdens het schrijven kon de emoties enigszins toelaten en ermee experimenteren. Dit maakte het begin met het in contact komen met mijn hart”.

Het schrijven was een struggle, zegt Nora. “Het duurde vier jaar voor mijn boek af was. Ik heb maanden geschreven en dan weer niet. Het was heftig. Ik was vreselijk onzeker. Regelmatig zat ik huilend achter de computer. Dan vroeg ik me af of ik überhaupt wel kon schrijven. Het was geen dagboek, die je alleen als uitlaatklep gebruikt. Het moest ook een goede roman worden met een goede structuur en die technisch goed in elkaar zit. Ik genoot er niet van, maar toch was er die driving force van het willen schrijven.”

Het boek ‘Verborgen gezichten‘ van Nora de Ruyter is te koop bij de betere boekhandel en online winkels, zoals bol.com.

Spiritualiteit

Het hart van de schrijfster opende een jaar geleden nog meer door het overlijden van een vriendin van haar. “Bij de opbaring zag ik een pop, niet de persoon die mijn vriendin was. Ik vroeg mij af hoe dit kan. Dit was het begin van mijn zoektocht naar de natuur van ons bewustzijn en startte met mediteren.” Het spirituele was altijd op de achtergrond aanwezig en werd nu geactiveerd. “Ik ging lezen over boeddhisme en non-dualiteit, bekeek filmpjes op YouTube van spiritual teachers zoals Rupert Spira en Jiddu Krishnamurti. Dat zorgde voor een sneeuwbaleffect. Toen brak mijn hart echt open. Ik ervoer een brandend gevoel in mijn borst. Het was op de fiets en ik dacht: “Wow wat is dit?” Sindsdien voel ik meer en het groeit nog steeds. Als ik weer in mijn hoofd zit, zoek ik weer de weg terug naar mijn hart door mijn aandacht erop te richten.”

Open Hart

Tijdens de workshop Open Hart onderzoekt de groep het fenomeen ‘open hart’. Wat is het verschil tussen een open en een gesloten hart? Hoe kun je een open hart ontwikkelen? Wat betekent het voor jou? In een oefening maakte de groep samen een verhaal voor de lol. Iedere deelnemer zei om de beurt twee zinnen. “Daarna reflecteerden we op wat er gebeurde. Dat je zenuwachtig bent als je bijna aan de beurt bent of dat je het gevoel hebt dat je iets grappigs moest zeggen. Maar naast de reflectie hebben we tijdens het maken van het verhaal ook veel gelachen, en humor past bij een open hart.” Een andere manier om je dichter bij je hart te brengen, is het maken van een dankbaarheidslijstje.

De Retreat ‘Meer Zin in je leven’ staat in het teken van zingeving en het innerlijke proces. De workshop Open hart maakt deel uit van een opbouw, waarbij je door middel van creatieve werkvormen op (zelf)onderzoek gaat.

 

 

 

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma