René – deelnemer en vrijwilliger

Van afgezonderd leven naar me weer mens voelen

“Sinds mijn vijftigste hoor ik stemmen. Ik heb toen vier jaar afgezonderd geleefd en heb drie zelfmoordpogingen gedaan. Ook heb ik verschillende opnames gehad, waar ik me juist nog slechter door ging voelen. Door medicijnen leefde ik als een zombie. Van mijn laatste opname heb ik 2,5 maand niet meegekregen. Mijn vrouw haalde me er weg en we gingen samen met het buurtteam op zoek naar iets anders. Zo kwam ik bij Stichting Weerklank en Lister terecht.

Uitgelicht
‘Dit is wat ik al die tijd gemist had!’

Via Lister kwam ik bij Enik Recovery College terecht. Op de locatie Hoograven volgde ik de WRAP-training. Eerst bracht mijn begeleider me nog, maar na vier à vijf lessen had ik genoeg zelfvertrouwen opgebouwd om zelf naar de training te gaan. 

Het maken van een crisisplan tijdens de WRAP werkte goed. In dat plan had ik neergezet waar ik wel en waar ik niet heen wilde als het niet goed met me zou gaan. Het gaf me vertrouwen dat ik niet zomaar ergens opgenomen zou worden waar ik niet wilde. Tijdens mijn laatste opname was ik namelijk in een losgeslagen zooitje ongeregeld terechtgekomen. Daar wilde ik niet weer heen. Dat staat nu in mijn crisisplan en dat heb ik aan mijn begeleider gegeven. Ook leerde ik met mijn problemen om te gaan. Verhalen van anderen waren boeiend en leerzaam.

Opgehemeld

Niet lang daarna had ik zoveel vertrouwen opgebouwd dat ik het aandurfde om vrijwilligerswerk in het Trefpunt te gaan doen. Twee dagdelen achter de bar staan. Een jaar later leek het me leuk om meer verantwoordelijkheid te krijgen. Ik ging andere vrijwilligers aansturen en nieuwe vrijwilligers wegwijs maken. 

Vervolgens heb ik de cursus Omgaan met stemmen horen gevolgd. Hier kwam ik erachter dat ik niet de enige was die stemmen hoorde. Er bleken verschillende varianten van stemmenhoorders zijn, zoals positieve, negatieve of zingende stemmen. De een hoort één stem, een ander hoort er vijftig. En ik leerde dat in andere culturen stemmenhoorders juist worden opgehemeld!
Vóór deze cursus liep ik rond met de gedachte dat ik gek was, waardoor ik mezelf ging verwonden. Ik dacht dat ik niet goed was voor deze wereld door de stemmen die me vernederden. 

Taboesfeer

Het was heel fijn om gelijkgestemden te ontmoeten die weten hoe het is om negatieve stemmen te horen. Door deze cursus ging ik me minder verwonden. Ik leerde om mijn stemmen niet te negeren en hoe je een andere vriendelijkere relatie met je stem kan krijgen. Hierdoor werden mijn stemmen minder verstaanbaar. De stemmen hebben het nu meer tegen elkaar. Dat gaf me rust. Ik kreeg er zelfs twee stemmen bij. Een vrouwelijk stem die me geruststelde en zei ‘maak je niet druk, ik sleep je er wel doorheen’ en een mannelijke stem die erg zorgzaam was.

Bij de training Werken met eigen ervaring kwam ik weer in een leuke groep terecht waar we van elkaar leerden. Door de verhalen van medecursisten praatte ik zelf ook makkelijker over mijn stemmen. Eerst zaten mijn stemmen in de taboesfeer, nu weet ik dat het juist goed is om met andere stemmenhoorders te praten om uit je isolement te komen. 

Als familie

Dat Enik een locatie in Leidsche Rijn erbij kreeg, was een schot in de roos, dat was namelijk maar zeven minuten fietsen van mijn huis. Ik ging daar als medewerker Trefpunt aan de slag. Het was een uitdaging om een nieuwe locatie op te starten. Daarnaast ben ik samen met anderen een herstelwerkgroep Stemmen horen op andere locaties en een steunpunt voor stemmenhoorders gaan opzetten. Geweldig om dit te doen, dit is wat ik al die tijd gemist had!

Met meer Enikken in het land kunnen de wachttijden in de psychiatrie korter. Ik heb meer aan Enik gehad dan aan de psychiatrie. De cursussen zijn gerichter en in het Trefpunt kom je samen met gelijken. Er zijn geen vooroordelen, je wordt niet in hokjes gestopt. Je mag zijn zoals je bent, je gaat je weer mens voelen. Enik is als een familie.”

Foto: Manschot Grafimedia

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma