René ‘The Baker’ – vrijwilliger sociaal trefpunt

“Jouw appeltaart is veel lekkerder dan die bij de bakker!” Een collega loopt René Bosch tegemoet, terwijl ik samen met hem een plekje zoek voor het interview. René staat bekend als The Baker van Enik. Kom je bij Enik in het sociaal trefpunt, dan kan je hem niet missen. Altijd in de weer om de lekkerste creaties te maken.

Uitgelicht
'Gebakjes zijn als kleine kunstwerkjes'

Het geheim van Renés appeltaart is dat hij met spijs het deeg luchtig maakt. Hij is altijd bezig met het verfijnen van het product. René is wel benieuwd bij welke bakker zijn collega die appeltaart heeft gehaald. Dan gaat hij langs om zijn appeltaart er aan te bieden, grapt de bakker.

Helend

René is sinds 2009 gediagnosticeerd met onder andere borderline. Sinds 2017 is daar autisme bijgekomen. Werken bij Enik werkt helend voor René, die via zijn begeleider van Lister bij Enik terecht kwam. Hier durft de bakker zijn kwetsbaarheid onder ogen te komen. Zo komen er dingen open te liggen qua traumaverwerking. René wil graag aan zichzelf werken. “Ik ben al acht jaar bezig, potverdorie”, baalt René. Het volgen van cursussen bij Enik is voor nu nog een stap te ver voor de bakker. Op dit moment raakt hij nog te snel geëmotioneerd door het verhaal van de ander.

Kunstwerkjes

Bakken is voor de goedlachse René het mooiste vak ter wereld. “Je pakt bloem, boter en suiker. Ga daar maar iets van maken”, daagt de bakker me uit. “Van niets maak je iets.” Hij is graag creatief bezig en ziet zijn gebakjes als kleine kunstwerkjes. René vindt het leuk om steeds nieuwe lekkernijen te bedenken.

Lach op het gezicht

Bij Enik is René lekker bezig en is hij onder de mensen. “Ik voel me vereerd dat ik dit mag doen. Mensen waarderen en accepteren me.” Hij krijgt veel complimenten. Dat vindt hij leuk, maar soms ook lastig. “Ik heb geleerd om te bakken en ik doe het graag. Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld,” relativeert hij. Waar hij het allemaal voor doet? “De lach op het gezicht van de mensen bij het krijgen van een lekker koekje of chocolaatje!“

Extra handen

René deelt zijn passie graag en brengt anderen met genoegen de kneepjes van het bakkersvak bij. Zo komt met regelmaat een student die bij Enik een kamer huurt een handje meehelpen.

Filmen

De bakker combineert daarnaast zijn passie voor bakken met filmen. Zo filmt hij elke dinsdag zijn eigen maaksels. René vraagt dan iemand om alleen zijn handen op te nemen. Of hij doe het zelf vanaf een statief. Soms is de Vleutenaar zo bezig met het eten, dat hij vergeet om op ‘opnemen’ te drukken. “Dan fotografeer ik alleen het eindresultaat.”

René Bosch is op facebook en youtube te vinden onder de naam The Baker.
https://www.facebook.com/BoschTheBaker
https://www.youtube.com zoeken op The Baker René Bosch

 

Ook aan de slag als vrijwilliger in het sociaal trefpunt?
Meer info