Ton – manager & oprichter Enik

Ton Verspoor, één van de oprichters en nu leidinggevende van Enik, wil van betekenis zijn. Voor zichzelf en voor anderen. Samen met Martijn Kole is hij twee jaar geleden Enik Recovery College gestart. Hij vindt het fantastisch dat zoveel deelnemers de weg naar Enik vinden.

Uitgelicht
'Mensen worden hoopvoller en krijgen meer grip op het leven'

Vrije ruimte

Ton had al een aantal jaar andere ideeën over hoe de zorg voor mensen met een psychische en verslavingskwetsbaarheid in elkaar zou moeten steken. Hij wilde meer met herstel, ervaringsdeskundigheid en zelfhulp “Ik denk dat Herstelprocessen het best tot uiting komen als je vrije ruimte hebt waar ervaringsdeskundigen samenkomen en zelf activiteiten opzetten. Het zou gezien kunnen worden als informele zorg.” Martijn Kole is mede-oprichter van Enik en had dezelfde ideeën over de zorg. Logischerwijs werkten de twee samen om hun ideeën te realiseren. Twee jaar later was het recovery college een feit. Enik bestaat overigens uit de woorden ‘één’ en ‘ik’. We worstelen namelijk samen met onze kwetsbaarheden, daar zijn we ‘één’ in. Maar je hebt ook nog je eigen ‘ik’. Enik dus.

Bekend

Het herstelcollege draait nu twee jaar. Ton is trots dat Enik al veel heeft bereikt op naamsbekendheid. Enik heeft op vele symposia gestaan. Ook mond-tot-mondreclame en sociale media hebben hun uitwerking. Dat blijkt uit de hoeveelheid mensen die het recovery college bezoeken. Er komen zelfs bezoekers uit Groningen, burgermeesters, wethouders en directieleden van ggz-instellingen komen kijken hoe het er hier aan toe gaat. Ook is er aandacht voor Enik vanuit het buitenland. Uiteindelijk zijn ze enthousiast en willen ze ook een soort Enik in hun eigen stad opzetten.” Ook vele nieuwe deelnemers bezoeken Enik.

Luisteren

Ton vindt het geweldig dat er nu zorg is die op een andere manier ondersteuning biedt. “Hier kan je zelf kiezen waar van jij denkt wat bij je past en het onderwerp waarmee je aan de slag wilt gaan . En niet dat een ander je dat op de mouw spelt. De reguliere zorg houdt te weinig rekening met de ander. Vaak wordt gedacht dat een ander het beter weet dan jijzelf. ”

Hoopvol

Van die vele deelnemers krijgt Enik positieve evaluaties terug. Ze krijgen het idee dat ze erbij horen en er niet alleen voor staan. Deelnemers worden hoopvoller en krijgen meer grip op het leven. “Hier ben je meer je eigen ik dan alleen een psychiatrisch patiënt. Je gaat op zelfonderzoek uit en kijkt zelf wat er aan de hand is als je je kwetsbaar voelt. Enik helpt daarbij. Daardoor krijg je weer de regie in eigen hand. Dat is op een andere manier werken, dan kijken of je symptomen weg zijn, of je medicatietrouw bent en een hulpverlener die je vertelt waar je last van hebt.”

Ton als peer

Ook Ton is een peer. Hij maakt anderen deelgenoot van zijn ervaringen. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid gelden niet alleen voor deelnemers, maar ook voor de betaalde ervaringsdeskundige professionals bij Enik. Regelmatig is Ton in het sociaal trefpunt te vinden in gesprek met deelnemers of vrijwilligers. Echt contact maken zit hem in het kwetsbaar durven opstellen en het delen van het eigen verhaal.

De weg naar Enik

Voor de toekomst hoopt Ton dat Enik een vanzelfsprekende stap is in het herstelproces van mensen. Wanneer iemand bijvoorbeeld bij de huisarts komt: dat iemand naast de bestaande ggz-opties ook de keuze krijgt aangereikt om eens een kijkje bij Enik te nemen. Of hulpverleners die mensen Enik als tip mee geven. Een herstelproces is altijd persoonlijk en uniek. De één is gebaat bij een behandeling, de ander bij zelfhulp en peersupport en weer anderen bij beide. Maar dat is altijd de zoektocht van de mens zelf.

Enik Recovery College is een centrum voor ontwikkeling en scholing rond herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma