Velisa – deelnemer Retreat
Velisa (27) heeft speciaal voor de retreat al haar vlechtjes in gekleurde elastiekjes gedraaid. ‘Kleur straalt voor mij positiviteit uit. Zo wil ik deze week beginnen.’ Een aantal jaar geleden heeft ze een psychose gehad. In haar zoektocht om zichzelf weer te vinden, komt de Enik jongerenretreat op haar pad.

Ze wil haar ervaringen met psychische problemen onderzoeken. Leren over wat er is gebeurd en hoe ze hier beter mee om kan gaan. Het liefst met leeftijdgenoten met een soortgelijke achtergrond. ‘Die maken ook zo’n periode door. Je bent jezelf kwijtgeraakt en moet wie je bent weer uitvinden’, ervaart Velisa. De kennismaking met de acht andere deelnemers vindt ze spannend: ‘Zullen ze me wel mogen?’ Maar als de week vordert, stijgt het gevoel van saamhorigheid. Na afloop maken de jongeren een groepsapp aan om contact met elkaar te houden.
Zelfmacht
Velisa had thuis de neiging veel te piekeren. ‘Zodra ik even niet praatte, begon het malen in mijn hoofd.’ Tijdens het retreat-onderdeel WRAP onderzoekt ze wat de dingen zijn die haar van haar stuk brengen. Er valt een kwartje. ‘Ik kwam erachter dat ik soms mijn eigen trigger was. Dat ik zelf die piekermolen op gang bracht door iets wat ik deed of dacht.’ Het goede nieuws is, vervolgt ze, dat ze tegelijkertijd ontdekte dat ze er iets tegen kan doen. ‘Ik focus me nu meer op de dingen waar ik me goed door voel. En ik kan het piekeren steeds meer loslaten. Heel fijn, die zelfmacht.’
Tijdens de retreat is er ook het aanbod ‘Rap je herstel’. Hierin breng je ervaringen onder woorden met een beat eronder. Dit is helemaal naar Velisa’s aard. ‘Muziek luisteren is voor mij heel erg belangrijk. Met rappen kan ik mijn verhaal kwijt op een muzikale manier.’ Ze heeft zich aangesloten bij deze herstelgroep. De deelnemers ontmoeten elkaar regelmatig en appen elkaar teksten ter inspiratie.
Werken met eigen ervaring
Ook is Velisa haar eigen ervaringen met ontwrichting en herstel professioneel gaan inzetten. Ze heeft na de retreat bij Enik de cursus Werken met eigen ervaring gevolgd. Ze is nu vrijwilliger bij Jijenik. Dat is een groep die mensen die bij Enik binnenkomen een luisterend oor biedt en ze helpt hun eigen weg te vinden in het aanbod van cursussen en trainingen. ‘Ik heb gemerkt dat mensen zich bij mij op hun gemak voelen. Ik vind het fijn om op deze manier van waarde te kunnen zijn’, vertelt Velisa.
Toekomst
Ze heeft grote plannen voor de toekomst. Die had ze altijd al, maar tegenwoordig is ze beter in staat een doel in stappen te knippen. ‘Ik wil een initiatief oprichten op Curaçao, waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld een kringloopwinkel gericht op reïntegratie. Of een school. Iets waarbij mensen mogelijkheden voor zichzelf kunnen creëren. Zoiets is daar niet. Ik heb er zelf zoveel baat bij. Door te leren en mijzelf te ontwikkelen kan ik ambities behalen. Dat gun ik anderen ook.’