We lezen samen een kleine roman uit de Nederlandse of wereldliteratuur. Wie wil, kan een stuk voorlezen. Dan geven we het boek weer door. Wat we hebben gelezen, geeft vaak aanleiding om ervaringen en gedachtes uit te wisselen. Het gaat vooral om het samen lezen, om het opgaan in het verhaal, de gebeurtenissen en in wat de hoofdpersonen meemaken. Er is vaak herkenning, verrassing, en humor. We sluiten altijd af met een gedicht. In Engeland heet deze wijze van samen lezen Shared Reading. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de mensen door samen lezen een betere stemming heeft gekregen. Deelnemer: ‘Ik voel me na afloop gesterkt en kom opgewekt uit de bijeenkomst.’

Peertrainer Reinder

“Ik hou van boeken lezen en van praten met anderen. Beide activiteiten komen in Delend Lezen samen. Schrijvers raken en ontroeren mij met hun woorden. Ze geven mij kracht en hoop. Hetzelfde gebeurt wanneer ik met andere mensen ben. De stukken die we samen hardop lezen, nodigen uit om iets te vertellen. Door mijn zorgen en goede momenten te delen, voel ik mij gesterkt als mens. De teksten zijn het hulpmiddel. Na een bijeenkomst voel ik me prettiger en verkwikt als na een frisse duik in een heerlijk meertje.”

Peertrainer Caroline

“Sinds mijn vijfde lees ik. Tijdens het in mezelf lezen, vlieg ik over de woorden heen. Met voorlezen, maak ik stemmetjes van de verschillende karakters. Dan moet ik beter articuleren, langzamer lezen en vooruit lezen. De beleving wordt intenser en ik voel de bedoelingen van de schrijver preciezer aan. Dit maakt mij in mijn geheel rustig. In het dagelijks leven voel ik nu beter aan of een ander me verstaat. Mijn geratel van vroeger is daardoor verminderd. Verder praten we na een aantal bladzijden over hoe het ons raakt en wat de schrijver bedoelt. Anderen geven hun visie en dat brengt mij tot nieuwe inzichten voor het leven.”

Wanneer?

Eind augustus 2018 start weer een nieuwe reeks.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief!