Terug naar overzicht

Afscheid Martijn Kole

Vrijdag 22 april vond het afscheid van Martijn Kole plaats in het Sociaal Trefpunt van Enik Recovery College. Martijn Kole was een van de initiatiefnemers van Enik, een van de managers van de Lister Academie en adviseur van de Raad van Bestuur. Hij heeft nauw samengewerkt met Ton Verspoor (manager Enik), Marieke van Lieshout (manager Lister Academie) en Jan Berndsen (voorheen Raad van Bestuur). 

Voor zijn werkende bestaan bij Lister was Martijn vier jaar voorzitter van de cliëntenraad. Hij heeft vier jaar beschermd gewoond en elf jaar ambulante begeleiding ontvangen. 

Tijdens het afscheid hebben peersupportwerkers Lara Strube en Anne Evers, oud psychiater Jos Droes, manager Ton Verspoor, psychiater Floortje Scheepers en onderzoeker Christien Muusse gesproken. Alle sprekers hadden naast een persoonlijk woord een duidelijke boodschap over de positie en inhoud van herstelacademie Enik. De ontwikkeling van Enik heeft tijd nodig om identiteit, eigenheid en kwaliteit te behouden. Manager Ton noemde Martijn een makker in de strijd. Martijn kreeg, namens alle betrokkenen bij Enik, een boek waarin geschreven staat wat hij voor hen heeft betekend. 

De Raad van Bestuur gaf hem als afscheidscadeau een uniek optreden van dichter Ingmar Heytze. Het gedicht Dag en Nacht gemaakt en voorgedragen door de Utrechtse poëet is opgedragen aan Martijn Kole. 

 

 

Marieke van Lieshout presenteerde de middag.   

Martijn kreeg het laatste woord. Hij pleitte voor ‘Wees zoals je wenst te verschijnen’. Na zijn loopbaan bij Lister gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan als zelfstandig adviseur.  Samen met Jan Berndsen richt hij per 1 mei het Blauwe Paard Netwerk op met als doel het bevorderen van mentale gezondheid en inclusie van iedereen. Martijn Kole heeft zich bijna 18 jaar met meer dan hart en ziel ingezet voor de organisatie Lister. Zijn vertrek betekent voor Lister afscheid moeten nemen van een boegbeeld van de herstelbeweging. Wij zullen Martijn erg missen. Al hebben wij goede moed dat hij in de toekomst betrokken blijft bij de herstelacademie. 

 

 

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma