Over Retreats

Je eigen kamer
Je eigen kamer

Retreats zijn 5-daagse full-time trainingen, inclusief maaltijden en overnachting. Een Retreat is meer dan alleen een training; als deelnemer ga je intensief en actief aan de slag met je herstel door reflectie en het vergroten van je zelfbewustzijn.
Tijdens een Retreat doorbreek je de dagelijkse patronen. Zo krijg je lucht om op onderzoek uit te gaan. Waar je staat in je leven. Waar je naartoe wilt. Je doet nieuwe energie op en gaat vol inspiratie naar huis.

Een Retreat bestaat uit een groep van gemiddeld 10  deelnemers. Je trekt met peers op – mensen met gelijksoortige ervaringen met ontwrichting. Het delen op basis van gelijkwaardigheid staat centraal.

je eigen kamer

Er zijn vier varianten:

In de Retreat WRAP focus je je op het maken van een persoonlijk herstelplan;

in de Retreat Zingeving ontdek je wat voor jou van betekenis is;

in de Retreat Schrijven en vertellen laat je je inspireren door je eigen verhaal en

in de Retreat Hoop en kracht richt je je op de krachten die je hebt.

Overzicht actuele retreats

Voorwaarden

Deelname wordt vergoed door de gemeente Utrecht, echter alleen voor inwoners van Utrecht of omgeving (U16 gemeenten). Als je je vaker in een jaar voor een Retreat wilt aanmelden gelden beperkingen. Lees vóór aanmelding de Voorwaarden

Retreat WRAP: Grip op je leven

In deze retreat gaat het om de vraag: hoe zorg je ervoor dat je achter het stuur zit van je leven? Je maakt een persoonlijk herstelplan aan de hand van de WRAP (Welness Recovery Action Plan). Een WRAP helpt je om de regie over je leven (weer) op te pakken. Je richt je op kracht in plaats van klacht. De WRAP is vooral gebaseerd op wat jou goed doet. In het plan zet je alles waarvan je weet dat het bijdraagt aan je welbevinden. Je gaat naar huis met een plan dat bij je past en dat met je meegroeit.
Meer over WRAP

Ook is er deze week mindfulness, toneel, roeien en muziek.

Retreat Zingeving: Meer Zin in je leven

Hoe geef je vorm aan je eigen ‘ik’ en kan je meer vanuit je hart leven? Bij deze Retreat nemen zingeving en je innerlijk proces een centrale plaats in. Vijf dagen ga je op een creatieve wijze aan de slag. Wat drijft jou? Wat maakt jou de persoon die je bent? Waarom maak je bepaalde keuzes?

Je vergroot je zelfbewustzijn door uitnodigende oefeningen. De gesprekken met elkaar helpen bij het reflecteren. Door te verwoorden wat er leeft, ontstaan er nieuwe inzichten. Dit kan leiden tot nieuwe besluiten. Inspiratie van elkaar is daarbij erg van betekenis.

Je eindigt de week met het maken van een landkaart van je eigen pad en wensen.

Mindfulness
Er zijn verschillende vormen van mindfulness toegevoegd, zoals een bodyscan, een stiltewandeling en een compassiebijeenkomst.

Retreat Schrijven en vertellen: Op Verhaal komen

Autobiografisch schrijven draagt bij aan herstel; met name het verhaal over de wending van veerkracht. Iedereen heeft een verhaal. Het geeft zin en betekenis. Je gaat schrijven en vertellen met jouw levensverhaal als inspiratiebron. Zo beschrijft je jouw leven als sprookje, kies je een belangrijk moment en verrijkt en verdiept deze op creatieve wijze. Ook verbeeld je je toekomst in woord en beeld. Wij sluiten samen de week af door onze verhalen aan elkaar te presenteren.

Mindfulness
Deze mindfulness is afgestemd op de reis die je maakt tijdens het schrijven. Zo is er compassie, een stiltewandeling en schrijfmeditatie.

Retreat Hoop en kracht: Basis voor herstel

Deze Retreat is gericht op kracht in plaats van klacht. We gaan uit van hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Door samen op een creatieve manier met deze begrippen aan de slag te gaan, leg je een basis voor herstel.

Reacties van deelnemers

“Ik heb deze week voornamelijk handvatten gekregen om het leven weer op te pakken en uit mijn isolement te stappen.”

“Letterlijk (fysiek) meer balans en energie (rust en regelmaat).”

“Een fijn saamhorigheidsgevoel.”

“Door de positieve vibe hier heb ik weer zin om me verder te ontwikkelen.”

“Gevoel en rust dat ik er mag zijn met al mijn kanten.”

“Stukje verwerking van mijn ziekteproces naar groei.”

“Dat ik meer contact met anderen kan maken vanuit mijn gezonde zelf.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma