Over Retreats

Je eigen kamer
Je eigen kamer

Een Retreat bestaat uit een programma van meerdere achtereenvolgende dagen, inclusief maaltijden en overnachting. Als deelnemer ga je intensief en actief aan de slag met je herstel door reflectie en het vergroten van je zelfbewustzijn.
Tijdens een Retreat doorbreek je de dagelijkse patronen. Zo krijg je lucht om op onderzoek uit te gaan. Waar je staat in je leven. Waar je naartoe wilt. Je doet nieuwe energie op en gaat vol inspiratie naar huis.

Een Retreat bestaat uit een groep van gemiddeld 10 deelnemers. Dit zijn allemaal peers – mensen met gelijksoortige ervaringen met ontwrichting. Het delen op basis van gelijkwaardigheid staat centraal.

Je eigen kamer

We bieden de volgende varianten aan:

In de Retreat WRAP focus je je op het maken van een persoonlijk herstelplan;

in de Retreat Zingeving ontdek je wat voor jou van betekenis is;

in de Retreat Schrijven en vertellen laat je je inspireren door je eigen verhaal;

in de Retreat Traumasporen vergroot je je kennis en lichaamsbewustzijn rondom traumasporen in het dagelijks leven;

in de Retreat Aandacht oefen je om meer vertrouwd te raken met je hoofd en je lichaam;

in de Retreat Mildheid onderzoek je of en hoe je meer (zelf)compassie in je leven kan uitnodigen;

Verderop op deze pagina vind je verdere uitleg over elke Retreat.

Overzicht actuele Retreats

Voorwaarden

  • Inschrijven kan vanaf 1 maand voor de startdatum vanaf 9.00 uur.
  • Helaas is het niet mogelijk je hond mee te nemen naar een Retreat, tenzij het een gecertificeerde hulp- of geleidehond is.
  • Deelname is kosteloos, mits je inwoner bent van Utrecht of een van de omliggende gemeenten (U16). Dit zijn de gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.
  • Als je je meerdere keren in een jaar voor een Retreat wilt aanmelden, gelden beperkingen. Lees vóór aanmelding de Voorwaarden

Retreat WRAP: Grip op je leven

In deze Retreat gaat het om de vraag: hoe zorg je ervoor dat je achter het stuur zit van je leven? Je maakt een persoonlijk herstelplan aan de hand van de WRAP (Welness Recovery Action Plan). Een WRAP helpt je om de regie over je leven (weer) op te pakken. Je richt je op kracht in plaats van klacht. De WRAP is vooral gebaseerd op wat jou goed doet. In het plan zet je alles waarvan je weet dat het bijdraagt aan je welbevinden. Je gaat naar huis met een plan dat bij je past en dat met je meegroeit.
Meer over WRAP

Ook is er deze week mindfulness, toneel, roeien en muziek.

Retreat Zingeving: Meer Zin in je leven

Hoe geef je vorm aan je eigen ‘ik’ en kan je meer vanuit je hart leven? Bij deze Retreat nemen zingeving en je innerlijk proces een centrale plaats in. Vijf dagen ga je op een creatieve wijze aan de slag. Wat drijft jou? Wat maakt jou de persoon die je bent? Waarom maak je bepaalde keuzes?

Je vergroot je zelfbewustzijn door uitnodigende oefeningen. De gesprekken met elkaar helpen bij het reflecteren. Door te verwoorden wat er leeft, ontstaan er nieuwe inzichten. Dit kan leiden tot nieuwe besluiten. Inspiratie van elkaar is daarbij erg van betekenis.

Je eindigt de week met het maken van een landkaart van je eigen pad en wensen.

Retreat Schrijven en vertellen: Op Verhaal komen

Autobiografisch schrijven draagt bij aan herstel. Iedereen heeft een verhaal. Het geeft zin en betekenis. Je gaat schrijven en vertellen met jouw levensverhaal als inspiratiebron. We maken schrijvend kennis met elkaar, je kiest een belangrijke wending in je leven, schrijft een sprookje op basis van je eigen verhaal, maakt een collage over monsters en helden, kleurt een regenboogje over wat jij meebrengt in de wereld, we delen de verhalen met elkaar en sluiten af met een pantoum.

Retreat Traumasporen: Samen leren van trauma

Je vergroot je zelfkennis en lichaamsbewustzijn rondom traumasporen in het dagelijks leven. We gaan met elkaar aan de slag met veiligheid, hoe je je thuis kan voelen in je lichaam en om kan gaan met spanning. We besteden aandacht aan welke lichtsporen er zijn in jouw leven. Wat geeft hoop en herstel? Ook het thema verbinding komt aan bod, met jezelf en met anderen. En wie ben je als je de ruimte krijgt, wie komt er dan tevoorschijn? We gaan met compassie kijken naar wat er gezien wil worden. En naar wat er losgelaten wil worden. We werken met schrijven, delen, traumasensitieve yoga, de polyvagaaltheorie en de film The wisdom of trauma.

Retreat Aandacht: De helende kracht van aandacht

Het kan spannend zijn om te verwelkomen wat er is, in je hoofd, in je lijf, om je heen. Je kunt onrust ervaren, verstrikt raken in gedachten of in emoties die met je op loop gaan. Toch kan hier met vriendelijke aandacht bij zijn een sleutel zijn voor herstel. Door aandachtig te zijn in het moment, neemt je vermogen toe zelf te leven in plaats van geleefd te wórden. In deze driedaagse retreat nodigen we je uit om meer vertrouwd te raken met je hoofd en je lichaam. Dit doen we via sensitieve yoga, ademhaling en schrijven. Er is ruimte om in de groep uit te wisselen wat je opmerkt.

Retreat Mildheid: De weg naar zelfcompassie

In deze retreat onderzoeken we hoe (zelf)compassie een rol kan spelen in ons leven en herstel. Dit doen we vanuit het startpunt van gedeelde menselijkheid: we zijn allemaal mensen met onze goede en slechte kanten. We kijken hoe we onze compassievolle metgezel kunnen uitnodigen en welke vorm onze innerlijke criticus aanneemt. Door middel van meditatie, beweging en creativiteit creëren we ruimte om vanuit een liefdevolle houding naar worsteling en (verborgen) pijn te mogen kijken. Zo kan de weg van de zelfcompassie een proces zijn van herstel en vertrouwen.

Reacties van deelnemers

“Ik heb deze week voornamelijk handvatten gekregen om het leven weer op te pakken en uit mijn isolement te stappen.”

“Letterlijk (fysiek) meer balans en energie (rust en regelmaat).”

“Een fijn saamhorigheidsgevoel.”

“Door de positieve vibe hier heb ik weer zin om me verder te ontwikkelen.”

“Meer contact met mijn lichaam en emoties. Positief en hoopvol gevoel.”

“Gevoel en rust dat ik er mag zijn met al mijn kanten.”

“Stukje verwerking van mijn ziekteproces naar groei.”

“Dat ik meer contact met anderen kan maken vanuit mijn gezonde zelf.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma