Over Retreats

Enik Retreat geeft je de kans om even weg te zijn van de ‘gewone’ wereld. Zo krijg je lucht om je wensen en verlangens in beeld te brengen, om levensvragen te bespreken, om te ontdekken waar je vast loopt in je huidige leven. De balans opmaken: Wat gaat goed? Wat zou ik willen verbeteren? Tijdens een Retreat kom je echt even tot jezelf. Je doet nieuwe energie op en gaat vol inspiratie naar huis.

Je eigen kamer
Je eigen kamer

Een Retreat in ons Recovery College betekent dat je samen met peers (gelijken) optrekt – mensen met soortgelijke ervaringen in het leven als jij. Het uitwisselen van ervaringen op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid staat hierbij centraal. Daarom kan je tijdens elke Retreat deelnemen aan reflectiebijeenkomsten en mindfulness. Momenten om stil te staan bij je eigen gevoelens en gedachten. Natuurlijk is er tijdens iedere Retreat ruimte voor ontspanning.

Een Retreat bestaat uit een groep van 6 tot 10 deelnemers. In de groep aan de slag gaan met je eigen thema’s heeft een meerwaarde. Je komt van veel meer mensen voorbeelden te weten, wat weer tools kunnen zijn voor je eigen proces. Ieder mens staat anders in het leven. Het verbreedt dus je blikveld. Daarnaast houdt een groep je in het hier en nu.

Naast de vaste peer support onderdelen van een Retreat, kun je kiezen tussen drie varianten. In de ene Retreat focus je je meer op het maken van een persoonlijk herstelplan (WRAP), bij de andere ligt de nadruk meer op zingeving en je innerlijke proces en bij de derde ga je je eigen verhaal schrijven en vertellen.

Wil je je eerst oriënteren? Zie dan Voorlichting Retreats

Kosten

Een Retreat kost € 495,- inclusief maaltijden en vier overnachtingen in een eigen kamer.
Voor inwoners van de gemeente Utrecht of omliggende gemeenten (U16) is een Retreat gratis.

Retreat ‘Grip op je leven’ (WRAP)

Hoe zorg je ervoor dat je zelf achter het stuur zit van je leven? Dat jij de beslissingen neemt en de dingen doet die goed zijn voor jou? In de Retreat ‘Grip op je leven’ bieden wij een combinatie aan van ontspanning, bezinning en scholing. Je krijgt handvatten waarmee je de uitdagingen die verschillende levensfases met zich meebrengen beter het hoofd kunt bieden.

Programma

Op de maandag kun je vanaf half 10 binnenwandelen. Je ontvangt de sleutel van je kamer, kunt even rondkijken en een kop koffie drinken. Om half 11 start de kennismaking en ontmoet je de andere deelnemers en een ervaringsdeskundige peer trainer.

Reflectie
Iedere dag organiseert Enik bijeenkomsten om te reflecteren. Je hoort wat er bij anderen leeft en hebt de mogelijkheid om zelf te vertellen hoe jij alles ervaart. Je staat stil bij wie jij bent, wat je motivatie en je doelen zijn. Ook onderzoek je je manier van handelen, hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt.

WRAP (Wellness Recovery Action Plan)
Tijdens deze Retreat volg je de hele training WRAP. Een WRAP helpt je om de regie over je leven (weer) op te pakken. Je richt je op kracht in plaats van klacht. Je WRAP is vooral gebaseerd op wat jou goed doet. In het plan schrijf je alles op waarvan je weet dat het bijdraagt aan je welbevinden. Het plan groeit met je mee.

Meer over WRAP

Mindfulness
In deze bijeenkomsten breng je bewust je aandacht naar het huidige moment, zonder te oordelen. Alle gedachten neem je waar en telkens opnieuw breng je je aandacht terug naar het moment.

Ontspanning
Verschillende momenten zijn ingebouwd om te ontspannen. Soms even niets, een andere keer ga je roeien of wandelen, aan yoga of toneel deelnemen, etc. Deze bijeenkomsten verschillen per Retreat.

Door de focus op WRAP in deze Retreat ga je ook op een praktische manier aan de slag. Je gaat naar huis met een plan dat bij jou past, dat je zelf hebt gemaakt. Dit maakt dat jij de baas bent over jouw leven.

Retreat ‘Meer Zin in je leven’ (Zingeving)

Bij de retreat ‘Meer Zin in je leven’ nemen de onderwerpen zingeving en het innerlijke proces een centrale plaats in. Net als de retreat ‘Grip op je leven’ gaat deze retreat over een groeiend (zelf)bewustzijn. Iedereen heeft eigen ervaringen en kent zijn/haar eigen innerlijke kompas. Daarom weet uiteindelijk ook alleen de persoon in kwestie zelf wat hij/zij nodig heeft. Tijdens de retreat ‘Meer Zin in je leven’ ga je op creatieve wijze op (zelf)onderzoek uit!

Programma

Op de maandag kun je vanaf half 10 binnenwandelen. Je ontvangt de sleutel van je kamer, kunt even rondkijken en een kop koffie drinken. Om half 11 start de kennismaking en ontmoet je de andere deelnemers en een ervaringsdeskundige peer trainer.

Reflectie
Iedere dag organiseert Enik bijeenkomsten om te reflecteren. Je hoort wat er bij anderen leeft en hebt de mogelijkheid om zelf te vertellen hoe jij alles ervaart. Je staat stil bij wie jij bent, wat je motivatie en je doelen zijn. Ook onderzoek je je manier van handelen, hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt.

Bijeenkomsten over zingeving
Gedurende de midweek komen de volgende thema’s aan bod:

  • Verlangen naar meer zin
  • Crisis als kans
  • Een open hart
  • De moed om te zijn
  • Met Zin verder

Je vergroot je zelfbewustzijn door uitnodigende oefeningen. Je leert kijken via een ander perspectief. De gesprekken met elkaar helpen bij het reflecteren. Door te verwoorden wat er leeft, ontstaan er nieuwe verhelderingen en inzichten. Dit kan leiden tot nieuwe besluiten. Inspiratie van elkaar is daarbij erg van betekenis.

Je eindigt de week met het maken van een landkaart van je eigen pad en wensen. Daarna volgt de slotvraag: wat is jou de volgende stap om dichter bij jezelf of bij meer Zin uit te komen?

Mindfulness
Er zijn verschillende vormen van mindfulness toegevoegd, zoals een bodyscan, een stiltewandeling, een compassiebijeenkomst. Deze vormen lopen synchroon met de opbouw van het programma. De oefeningen helpen je bewust je aandacht naar het huidige moment te brengen, zonder te oordelen.

Door de focus op zingeving ga je na wat jou drijft, wat jou de persoon maakt die je bent, en waarom je bepaalde keuzes maakt. Door dicht bij jezelf te komen, kan je een basis ontwikkelen voor de richting die je op wilt in het leven.

Retreat ‘Op verhaal in vijf dagen’ (Schrijven en vertellen)

 

 

Reacties van deelnemers

Dit vonden deelnemers aan Retreat ‘Grip op je leven’:

“De scherpe kantjes moet ik niet meer bij mezelf wegpoetsen. Ik weet best veel en mag er dus op vertrouwen dat ik zelf weet hoe ik problemen moet oplossen/ voorkomen.”

“Dat ik mijn grenzen kan en mag aangeven, dat ik er mag zijn, dat ik goed ben zoals ik ben, dat anderen mij waarderen, dat een groep ook veilig kan zijn.”

“Ontdekking van mezelf, wat ik wil en waar mijn problemen liggen.”

“Ik heb deze week voornamelijk handvatten gekregen om het leven weer op te pakken en uit mijn isolement te stappen.”

“Eerder signalen op te pakken en te evalueren (met de WRAP).”

“Toegevoegde waarde van lotgenotencontact levert je veel op (uitwisseling). Peer to peer en de WRAP heeft ook een toegevoegde waarde (niet alleen over nadenken maar ook vastleggen als steuntje.”

“Letterlijk (fysiek) meer balans en energie (rust en regelmaat).”

Dit vonden deelnemers aan Retreat ‘Meer Zin in je leven’:

“Inspiratie tot actie”

“Ik heb ontdekt dat ik door expressie (toneel) dichter bij mezelf kom en een gevoel van vrijheid en ruimte ervaar”

“Gevoel en rust dat ik er mag zijn met al mijn kanten”

“Stukje verwerking van mijn ziekteproces naar groei”

“Dieper ervaren in mijn lijf dat ik het gehad heb met de vermoeidheid van de ontwrichting in mijn leven, en dat ik meer contact met anderen kan maken met mijn gezonde zelf”

Lezen hoe deelnemer Conrad de Retreat 'Meer zin in je leven' heeft beleefd?
Ervaringsverhaal Conrad