Over Retreats

Enik Retreat is een midweek uit de dagelijkse patronen. Zo krijg je lucht om op onderzoek uit te gaan. Naar waar je staat in je leven en waar je naartoe wilt. Je brengt verlangens in beeld, bespreekt levensvragen, kijkt hoe je aan je welbevinden kunt werken. Je doet nieuwe energie op en gaat vol inspiratie naar huis.

Je eigen kamer
Je eigen kamer

Een Retreat in ons Recovery College betekent dat je met peers optrekt – mensen met ervaringen met ontwrichting. Het delen op basis van gelijkwaardigheid staat hierbij centraal. De ene keer geef je steun, de andere keer ontvang je deze.

Een Retreat bestaat uit een groep van gemiddeld 10  deelnemers.

Iedere retreat heeft vaste peer support onderdelen als reflectie, mindfulness, toneel en ontspanning als roeien en yoga.

Er zijn momenteel drie varianten retreats. In de ene Retreat focus je je op het maken van een persoonlijk herstelplan (WRAP), bij de andere ligt de nadruk op zingeving en betekenis en bij de derde ga je je eigen verhaal schrijven en vertellen.

Wil je je eerst oriënteren? Zie dan Voorlichting Retreats

Kosten

Een Retreat kost € 495,- inclusief maaltijden en vier overnachtingen in een eigen kamer.
Voor inwoners van de gemeente Utrecht of omliggende gemeenten (U16) is een Retreat gratis.

 

Retreat ‘Grip op je leven’ (WRAP)

Hoe zorg je ervoor dat je zelf achter het stuur zit van je leven? Dat jij de beslissingen neemt en de dingen doet die goed zijn voor jou? In de Retreat ‘Grip op je leven’ bieden wij een combinatie aan van ontspanning, bezinning en scholing. Je krijgt handvatten waarmee je de uitdagingen die verschillende levensfases met zich meebrengen beter het hoofd kunt bieden.

WRAP (Wellness Recovery Action Plan)
Tijdens deze Retreat volg je de hele training WRAP. Een WRAP helpt je om de regie over je leven (weer) op te pakken. Je richt je op kracht in plaats van klacht. Je WRAP is vooral gebaseerd op wat jou goed doet. In het plan schrijf je alles op waarvan je weet dat het bijdraagt aan je welbevinden. Dit onderzoek je zelf en je hoort van anderen hoe zij het doen. Je gaat naar huis met een plan dat bij je past en dat met je meegroeit.

Meer over WRAP

 

Retreat ‘Meer Zin in je leven’ (Zingeving)

Bij de retreat ‘Meer Zin in je leven’ nemen zingeving en je innerlijk proces een centrale plaats in. Vijf dagen ga op een creatieve wijze aan de slag. Wat drijft jou? Wat maakt jou de persoon die je bent? Waarom maak je bepaalde keuzes? Samen met anderen onderzoek je wat voor jou belangrijk is. Je maakt contact met waar je energie van krijgt en wat je inspireert. Je bekijkt hoe je hier meer aandacht aan kan besteden. Kortom: hoe geef je vorm aan je eigen ‘ik’ en kan je meer vanuit je hart leven?

Gedurende de midweek komen de volgende thema’s aan bod:

  • Verlangen naar meer zin
  • Crisis als kans
  • Een open hart
  • De moed om te zijn
  • Met Zin verder

Je vergroot je zelfbewustzijn door uitnodigende oefeningen. Je leert kijken via een ander perspectief. De gesprekken met elkaar helpen bij het reflecteren. Door te verwoorden wat er leeft, ontstaan er nieuwe inzichten. Dit kan leiden tot nieuwe besluiten. Inspiratie van elkaar is daarbij erg van betekenis.

Je eindigt de week met het maken van een landkaart van je eigen pad en wensen. Daarna volgt de slotvraag: wat is jou de volgende stap om dichter bij jezelf of bij meer Zin uit te komen?

Mindfulness
Er zijn verschillende vormen van mindfulness toegevoegd, zoals een bodyscan, een stiltewandeling, een compassiebijeenkomst. Deze vormen lopen synchroon met de opbouw van het programma. De oefeningen helpen je bewust je aandacht naar het huidige moment te brengen, zonder te oordelen.

 

Retreat ‘Op verhaal in vijf dagen’ (Schrijven en vertellen)

Je gaat schrijven en vertellen met jouw levensverhaal als inspiratiebron. Je schrijft jouw leven als sprookje, kiest een belangrijk moment en verrijkt en verdiept deze op creatieve wijze. Ook verbeeld je je toekomst in woord en beeld. Wij sluiten samen de week af door onze verhalen aan elkaar te presenteren. Autobiografisch schrijven draagt bij aan herstel; met name het verhaal over de wending van veerkracht. Iedereen heeft een verhaal. Het geeft zin en betekenis.

De mindfulness is afgestemd op de reis die je maakt tijdens het schrijven. Zo is er compassie, de stiltewandeling en schrijfmeditaties.

 

Reacties van deelnemers

“Ik heb deze week voornamelijk handvatten gekregen om het leven weer op te pakken en uit mijn isolement te stappen.”

“Letterlijk (fysiek) meer balans en energie (rust en regelmaat).”

“Een fijn saamhorigheidsgevoel”

“Door de positieve vibe hier heb ik weer zin om me verder te ontwikkelen”

“Gevoel en rust dat ik er mag zijn met al mijn kanten”

“Stukje verwerking van mijn ziekteproces naar groei”

“Dat ik meer contact met anderen kan maken vanuit mijn gezonde zelf”

Enik Recovery College is een centrum voor ontwikkeling en scholing rond herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma