Facilitators

Hier vind je een overzicht van een aantal van onze facilitators (peer trainers).
Al onze facilitators hebben zelf ook ervaring met ontwrichting en herstel.

 


Annemarije

Sinds achttien jaar voel ik me thuis. In mijn gezin, op mijn werk, tussen mijn vrienden, in mijn lichaam, eigenlijk in het leven. Ik heb een achtergrond van adoptie, verliezen, verschillende gezinnen. Ik voelde me er vaak niet bij horen en ik paste me aan. Weg van mijzelf. Mijn coping was verslavingen. Therapieën en opnames volgden.  Tegenwoordig ben ik meer vrienden met mijn geest en ga ik bewuster om met mijn lichaam. Wat mij hierin erg heeft geholpen is leren en mogen hechten aan mensen, leren omgaan met emoties en impulsen, steun in zelfhulpgroepen, kunnen luisteren naar je lichaam en hierin ontspannen. Ook het inzicht dat al mijn ingewikkelde gedrag, gedachten en gevoelens geen stoornissen waren, maar reacties van mijn systeem op trauma. Daarnaast heeft schrijven altijd veel voor me betekend. Ik kon me erin uiten, vond de betekenis van mijn pijn én de motivatie om er iets van te maken, steeds weer terug door erover te schrijven en dit te delen.
Ik ben een journalistieke opleiding gaan volgen. Eń een opleiding Ervaringsdeskundigheid en Veerkracht. Bij Enik komen schrijven, uiten, erbij horen, betekenis en zin samen.
Ook ben ik tijdens mijn leven steeds meer de wijsheid van het lichaam gaan ervaren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam om (trauma)spanning los te laten. Ik heb een opleiding voor TRE (tension releasing exercises) provider gevolgd en ondersteun nu deelnemers bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, het leren reguleren en bij het ontladen van spanning.


DylanDylan

Al vanaf jonge leeftijd was voor mij het leven meer overleven dan leven door de verslaving van mijn ouders. Het opgroeien in onvoorspelbaarheid creëerde gevoelens van angst en stress. Door deze ervaringen is het nodig geweest om intensieve behandeling in een ggz-instelling te ondergaan. Door ontmoeting met ervaringsdeskundigen en het volgen van zelfhulp raakte ik gemotiveerd om aan mijn herstel te werken en hierin scholing te volgen.
Inmiddels werk ik 5 jaar als ervaringsdeskundige Peer Supportwerker op Enik. Ik geef de WRAP-training en gebruik deze zelf ook actief, omdat het mij heel erg helpt in het bereiken van mijn doelen. Als Advanced Level WRAP-facilitator leid ik nieuwe mensen op en zorg ik dat de kwaliteit rondom deze training gewaarborgd blijft.
Het belangrijkste voor mij is dat ik mensen ontmoet en naar hun verhaal luister. Het delen van gelijke ervaringen inspireert mij. Het laat mij en anderen zien dat herstel mogelijk is.
Ik ben heel erg fan van de volgende quote: ‘We are not perfect. We are learning. That’s the beauty in our specific journey.’ Elke dag dit lezen, helpt mij een stapje verder te komen.


GingerGinger

Ik geef verschillende trainingen en workshops, zoals WRAP (Wellness Recovery Action Plan), Omgaan met (zelf)stigma en Werken met eigen ervaring (WMEE). Ik vertel over mijn eigen ervaringen met verschillende psychische klachten, zoals hoe ik ermee heb geworsteld of nog steeds worstel. Naast het inspireren, laat ik me ook door de deelnemers prikkelen. Ik leer weer van hen en blijf op die manier scherp op mijn eigen herstelproces. Trainingen geven past bij me, daar ligt mijn kracht. Ik ben blij dat ik deze in kan en mag zetten binnen Enik.


Hedy

Het klinkt misschien gek, maar als professioneel zangeres en gevoelige muzikant, heb ik mijzelf in een harde, spannende, zogenaamde rock-and-roll wereld nooit goed kunnen uiten. Er was geen ruimte voor kwetsbaarheid. Onzekerheid stapelde zich op en in een leven zonder structuur viel het niet mee om goed voor mijzelf te zorgen. Ik heb mij overeind gehouden, maar vraag niet hoe. Herstel betekent voor mij opnieuw leren mezelf te laten zien en horen. Gelukkig zing ik nog steeds!


Hilko

Al mijn trainingen zijn gebaseerd op het geloof in eigen kracht van mensen. Mensen hebben zelf de kracht om hun leven te leiden zoals ze dat willen. Daar ben ik sterk van overtuigd. Deelnemers benader ik vanuit die opvatting zonder door dat direct te zeggen. De thema’s zijn minder belangrijk dan de ontdekkingen van de deelnemers zelf. Zij weten heel goed wat ze te leren hebben. Ik faciliteer die ruimte in hun leerproces.
De trainingen geven mijzelf ook het idee dat ik altijd wel iets in huis heb om mijn eigen dromen en ambities levend te houden. Het voorkomt dat ik denk dat ik iets niet kan of nooit zal kunnen. In een training zie ik mensen altijd wel hun weg vinden. Dus ik waarschijnlijk ook.


Isabelle

Ik werk sinds 2016 als peer support werker binnen Lister en Enik en ben daarnaast POD (peer supported open dialogue) facilitator. Verder geef ik onder andere de trainingen Eten & ik en de HOP (Honest, Open and Proud). Het mooie aan de HOP training vind ik het bewustwordingsproces omtrent openheid over je psychische kwetsbaarheid. Voor mij is de HOP een goede manier geweest om inzicht te krijgen waarom, bij wie en in welke mate ik open wil zijn. Die inzichten gun ik iedereen die bezig is met zijn of haar herstel. In mijn werk geloof ik in een transparante en dialogische manier van omgaan met elkaar. Iedere stem is belangrijk en verdient het om gehoord te worden, dit probeer ik in mijn trainingen uit te dragen. 


Karianne

Bij Enik kan ik tussen anderen zijn. Het is een plek waar mijn verhaal en mijn ervaringen er mogen zijn. Net zoveel als die van een ander. Doordat ieders verhaal anders is, zijn we niet gelijk. Maar gelijkwaardig contact is er wel.
Enik is een omgeving waar ik hoop ervaar. Ik voel me makkelijker verbonden met anderen. Daarom wil ik bijdragen aan deze plek, als peer trainer, als projectleider en als mezelf.


Mickal

Ik vind het inspirerend om gezamenlijk iets uit te zoeken waar we mee worstelen en hoe we elkaar daarin kunnen ondersteunen. De dynamiek van een groep vind ik fascinerend en verbaas me steeds weer hoe snel mensen kunnen groeien. De trainingen probeer ik zo vorm te geven dat er ruimte is voor de betekenis die je geeft aan je eigen verhaal, dat staat bij mij steeds weer centraal. Ik geloof dat mensen tot inzicht kunnen komen door dingen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Betekenisvolle vragen over wie ik ben en wat ik wil komen in alle cursussen terug.
Mijn trainingen zijn vaak spontaan en organisch. Daardoor is geen enkele cursus hetzelfde. We doen het met elkaar. Ik ben niet degene die anderen vertelt hoe ze moeten herstellen, maar probeer wel iedereen te prikkelen om op zoek te gaan. Door de dialoog aan te gaan, hoop ik dat anderen tot verruimende inzichten komen en nieuwe wegen kunnen inslaan. Het mooie vind ik ook dat ik zelf als facilitator groei door de inbreng van de groep. Dat werkt positief over en weer.


Nils

Mindfulness heeft mij heel erg geholpen in mijn eigen herstel. Ik heb geleerd om te zijn met wat er is, zowel met lijden als met vreugde. Het zorgt ervoor dat ik minder op de automatische piloot leef. Soms zit ik vast in patronen in het dagelijks leven die ik niet doorheb, zoals het over mezelf en anderen oordelen. Door mindfulness word ik mij er bewust van en kan ik makkelijker kiezen om aandachtiger aanwezig te zijn.
Ik vind het fijn om de week samen aandachtig met mediteren af te sluiten. Hier is er meer inbreng vanuit de groep en kan iedereen zijn of haar meditatie-ervaring delen.


Olga

Ik ben 37 jaar, kom uit Nijkerk, hou van theatermaken en ben opgeleid tot hulpverlener en gestalttherapeut. Na een post-HBO opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie gebruik ik ook mijn eigen ervaringen in mijn werk.
Vanaf mijn twintigste heb ik een flinke periode geworsteld met depressie en angst. Ook mijn emoties mochten er niet zijn. Alles zat op slot. In deze moeilijke tijd heb ik andere manieren moeten zoeken om met mijzelf om te gaan en op een andere manier in het leven te staan. Steun van mijn vrienden en toevallige lotgenoten hebben mij door de meest angstige periode geholpen. Daarnaast heeft ook inzicht en zelfkennis veel voor mij betekend. Achteraf gezien had ik met name moeite met mijn grenzen aangeven en mijzelf de moeite waard vinden. Dit vind ik soms nog steeds moeilijk.
Een plek die bijdraagt aan zelfhulp, zelfinzicht en steun door peers past goed bij mij. Trainingen over zelfzorg, openheid en opkomen voor jezelf zijn voorbeelden van trainingen die je bij mij kunt volgen.


Tofik

De WRAP kan een middel zijn om je eigen ontwikkeling in beeld te brengen en hierin verder te groeien. Daarnaast kun je het gebruiken om jezelf te verwoorden wanneer (psychische) klachten opspelen. Het is een levend document! Ik pas het aan na veranderingen in mijn leven. De WRAP geeft mij overzicht en rust. Je hoeft geen genie te zijn om de WRAP-cursus te volgen en het persoonlijke plan te maken.


Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma