Terug naar overzicht

De Publieke Tribune opgenomen bij Enik

Zondag 11 december ging de uitzending van De Publieke Tribune (HUMAN) over hoe de inzet van ervaringsdeskundigen de geestelijke gezondheidszorg kan ontlasten. Onder leiding van presentator Coen Verbraak ging minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport in gesprek met drie ervaringsdeskundigen. Deze aflevering is opgenomen bij Enik aan de Vaartscherijnstraat 51 te Utrecht. Een van de tafelgasten was Joost Adriaansens, medewerker van Enik Overvecht én voormalig deelnemer bij Enik.

Coen Verbraak vatte Joost zijn verhaal als volgt samen: “Hier, bij Enik begon dus jouw nieuwe leven?” Na een kort moment van stilte, beaamde Joost dit volmondig en enigszins aangedaan. Theo den Hertog (Raad van Bestuur Lister) nam vanuit het publiek deel aan het gesprek en psychiater en hoogleraar bij het UMC Jim van Os liet een kritische noot horen. 

Chantal, Nicky en Joost namen de minister, de presentator en het publiek mee in het effect dat ervaringsdeskundigen hebben gehad op hun herstelproces.

 Voor één dag was het Sociaal Trefpunt te Hoograven omgetoverd tot een studio met overal camera’s en tv’s. Er zijn prachtige beelden gemaakt van deelnemers, medewerkers en het interieur van Het Sociaal Trefpunt. Je kunt het programma online terugkijken. 

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma