Terug naar overzicht

Enik Retreats – een succesformule voor werken aan persoonlijk herstel

7 september 2020

Het programma van Enik Recovery College bestaat uit een divers aanbod aan activiteiten, workshops, trainingen en werkgroepen – in duur variërend van een dagdeel tot een reeks bijeenkomsten van weken of maanden. Sinds 2016 is daar een bijzondere vorm bij gekomen: de Enik Retreat – een 5-daagse full-time training, inclusief maaltijden en overnachting.
Deelname aan een Retreat betekent meer dan alleen het volgen van een training; als deelnemer ga je intensief en actief aan de slag met je herstel door reflectie en het vergroten van je zelfbewustzijn.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht Enik subsidie verleend om deze innovatieve trainingsvorm verder te ontwikkelen. Dankzij deze steun heeft Enik in de afgelopen jaren tientallen Retreats kunnen organiseren en de formule kunnen uitbouwen.

Bij de Retreats draait het om een week lang intensief samen werken aan je persoonlijk herstel. Daarvoor zijn verschillende varianten met een eigen insteek/thema ontwikkeld, zoals de Retreat WRAP: Grip op je leven, de Retreat Zingeving: Meer zin in je leven en vanaf 2019 ook de Retreat Schrijven en vertellen: Op verhaal komen.

aantal deelnemers (Retreats) 2017 2018 2019
Retreat WRAP 85 (10x) 82 (10x) 92 (10x)
Retreat Zingeving 23 (3x) 51 (6x) 54 (7x)
Retreat Schrijven en vertellen 21 (3x)
totaal 108 deelnemers
(13 Retreats)
133 deelnemers
(16 Retreats)
167 deelnemers
(20 Retreats)

 

Uit de rapportage over 2017–2019 blijkt dat het merendeel van de deelnemers tevens cliënt/patiënt was bij een GGZ-instelling, buurtteam of POH-GGZ. Van alle deelnemers had 25 à 30% een ‘zorgrelatie’ bij Lister en een zelfde percentage contact bij Altrecht. Ongeveer 25% had elders contact en ruim 15% had géén zorgrelatie.

De belangstelling voor deelname aan de Enik Retreats is van begin af aan groot geweest – de Retreat-weken bleken telkens snel volgeboekt. Ook de waardering voor de Retreats lag bijzonder hoog; de deelnemers gaven De Retreats een gemiddeld rapportcijfer van 9,0!
De positieve waardering blijkt ook uit de antwoorden die deelnemers na afloop gaven op de vraag wat zij tijdens een Retreat-week geleerd hadden. Een kleine greep uit de reacties:

“Enik is zo laagdrempelig met zulke fijne mensen. Het is bijna onmogelijk om hier negatief weg te gaan. Ik ben een stuk dichter bij mezelf gekomen en hernieuwde kracht en hoop gevonden.”

“Ik ben mezelf nog beter gaan kennen en ben stil gaan staan bij dingen die ik anders nooit zou onderzoeken. Jezelf tegenkomen is absoluut van toepassing.”

“Relativeren, hernieuwde kracht gevonden om tot mijn opname goed door te komen. Weer wat positiviteit en lichtpuntjes gevonden. Vooral geleerd dat andere mensen veel voor mijn herstel kunnen betekenen mits ik ze toelaat.”

Evaluatie door de deelnemers vormt telkens de basis voor het verder optimaliseren van de opzet en inhoud van de Retreats. Uit de evaluaties ontstaan ook weer ideeën voor nieuwe Retreat-thema’s zoals Hoop of Verslaving.
Al met al kan geconcludeerd worden dat de Enik Retreats in de afgelopen jaren uitgegroeid zijn van een prikkelend idee tot een volwassen en succesvolle trainingsvorm, die inmiddels een vaste plek in het aanbod van Enik Recovery College heeft.

Meer over Retreats

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma