Gedachten aan zelfdoding uiten
Dinsdag 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag en peer support facilitators Maryse en Nicky delen hun verhaal.
Door Anne Evers
Maryse werkt als peer support facilitator bij Enik Recovery College. Vanaf januari gaat zij een groep faciliteren waarin ruimte is om ervaringen uit te wisselen over gedachten aan zelfdoding:
“Na de middelbare school ben ik mezelf voorbij gaan hollen. Na een half jaar gewerkt te hebben, ging ik naar Parijs als au pair. Daar moest ik met vier kleine kinderen doorbuffelen, kreeg ik de ziekte van Pfeiffer en had ik voortdurend ruzie met mijn vriend. Ik reageerde naar binnen toe, werd steeds vermoeiender en depressiever. Bij terugkomst ging ik geneeskunde studeren en deed daarnaast allerlei activiteiten en commissies. Na een paar maanden kon ik niet meer en wilde ik alleen nog maar rust, dat leidde tot mijn eerste zelfmoordpoging. Er volgden jaren van therapie afgewisseld met studie en werk waarin ik eigenlijk aan het overleven ben geweest. Na mijn derde mislukte suïcidepoging in 2015 kwam langzaam het besef dat ik hier nog iets heb te doen. De afgelopen jaren heb ik mezelf steeds beter leren kennen en ben ik bewust voor mezelf gaan kiezen.”
Nicky werkt als peer support facilitator bij Enik. Zij is naaste en heeft dierbaren verloren aan suïcide:
“Wat ik zie en heb gezien is dat het hebben van een doodswens eenzaam is. Als je daarmee worstelt en je uit deze gedachten, schiet de omgeving vaak in paniek. Ik herken deze angst erg omdat je iemand niet wilt verliezen. Maar zo hebben veel mensen het idee dat zij het er helemaal niet over kunnen hebben. Ik denk echt dat het steunend kan zijn als je erover kan praten zonder dat er meteen wordt gedacht aan oplossingen. Er zijn veel mensen die hun leven niet zo leiden als zij willen, maar die willen niet echt dood. Voor die mensen denk ik dat het waardevol is om te praten. Soms is goed luisteren al voldoende. Als je meteen te angstig reageert dan ontneem je iemand een luisterend oor. Ook denk ik dat we als maatschappij minder krampachtig moeten doen en het normaler moet worden, om ook tijdens een behandeling, de vraag te stellen: Denk je wel eens aan de dood? Dat helpt om het taboe te verminderen. Al begrijp ik heel goed dat je je als betrokkene machteloos voelt. Het is daarom belangrijk om als naaste je gevoelens serieus te nemen en goed voor jezelf te zorgen.”
Dinsdag 10 september is Wereld Suïcide Preventie Dag en wordt op veel locaties Walk into the Light georganiseerd. Walk into the light vindt, net als voorgaande jaren, plaats tijdens de Wereld Suicide Preventie Week, dit jaar van 9 tot en met 15 september. Tijdens Walk into the light kun je meelopen om aandacht te vragen voor suïcidepreventie.