Terug naar overzicht

Kennismaken met Michelle van nieuwe locatie Houten

16 oktober 2020

Sinds juni 2020 is Enik Recovery College locatie Houten geopend op de eerste etage van het Huis van Houten. Door Covid- 19 bleef een feestelijke opening uit, maar het najaarsprogramma is in volle gang en loopt goed. Michelle Boogaert is er peer worker (ervaringswerker) en aanspreekpunt. Zij vertelt vol enthousiasme over haar functie en de nieuwe locatie van Enik vlakbij station Houten.

In het Huis van Houten heeft al een aantal jaar het Lister Inspiratiehuis De Uitdaging gedraaid. De Uitdaging is opgegaan in Enik. Michelle werkt al bijna vier jaar in Houten en zij heeft al deze ontwikkelingen meegemaakt.

Wat houdt je functie in?

“Als aanspreekpunt regel ik veel en draag ik mede de verantwoordelijkheid dat Enik Recovery College goed samenwerkt met lokale zorgverleners. Ik draag er bijvoorbeeld een steentje aan bij om nog meer bekendheid te geven aan Enik bij huisartsenpraktijken. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat voor zoveel mogelijk mensen duidelijk is wat een herstelacademie inhoudt. Zodat wanneer iemand de behoefte voelt, je er naartoe kunt gaan en deel kunt nemen aan het programma.

Ben jezelf ook een ‘peer’?

“Zeker. Als kind heb ik huiselijk geweld meegemaakt en daardoor is veel ontregeld geraakt. Eigenlijk heb ik altijd de fundering gemist om mijn leven goed op te bouwen. Sinds ik Enik ken, heb ik eindelijk die fundering wat teruggevonden. Bij Enik Recovery College in Hoograven startte ik jaren geleden als deelnemer van cursussen. Ik volgde de WRAP (Welness Recovery Action Plan) en de WMEE (Werken Met Eigen Ervaring). De Wrap heeft me doen inzien dat ik zelf veel eerder kan ingrijpen om bij te sturen. Het hoeft helemaal niet mis te gaan. Al snel werd ik gevraagd om voor de WRAP de facilitators-training te volgen en van het een kwam het ander. Eerst vervulde ik een vrijwilligersfunctie en later werd ik gevraagd voor een betaalde functie. Inmiddels werk ik met veel plezier al bijna vier jaar voor Lister.”

Wat zijn verschillen tussen Enik en de Uitdaging?

“Het heeft veel met elkaar gemeen, maar bij Enik Recovery College ligt het accent meer op het faciliteren van trainingen en workshops. Enik is nog meer een leeromgeving dan het inspiratiehuis. Verder zijn wij ook verhuisd van de derde etage naar de eerste etage. Door het krijgen van een andere ruimte hebben wij meer ruimte om trainingen te verzorgen. Wat ik merk is dat huizen op de eerste etage letterlijk drempelverlagend werkt. In plaats van drie trappen hoef je nu maar één trap op en dan ben je al bij Enik Recovery College. Dat maakt het toegankelijker.”

Kun je nog een voordeel noemen van de verhuizing naar de eerste etage?

“Een ander voordeel is dat wij nu over meer open ruimte beschikken. Zo ontstaat er snel een mix tussen allerlei mensen. Hier komen dus niet alleen mensen ‘van’ Enik, maar ook mensen die bij de bibliotheek een boek willen lenen of bijvoorbeeld studenten die willen werken aan hun scriptie.  Iedereen is welkom. Door zo te integreren wordt het stigma op psychische kwetsbaarheden hopelijk wat minder.Wel horen wij geregeld van medewerkers uit de bieb: weet je wel dat wij al jullie persoonlijke verhalen kunnen horen? Deelnemers van Enik zijn best open over allerlei ingewikkelde levenszaken en die openheid zonder terughoudendheid was voor anderen echt even wennen… Een veelgehoorde reactie: moet je dat niet achter gesloten deuren vertellen of moet je daar elkaar niet in beslotenheid in opzoeken? Maar wat mij betreft maakt die openheid, het durven delen zonder schaamte, van Enik juist een unieke plaats.”

Wat is de meerwaarde van een kleine locatie?

“Deelnemers ervaren deze locatie als knus. Vaak kom je dezelfde mensen tegen. Dat maakt het vertrouwd. Het Trefpunt in Houten is niet bepaald groot, maar daardoor zie je elkaar ook sneller terug. In Houten is het nooit een wirwar aan mensen. Wat verschilt met andere locaties is dat wij hier geen eigen horecagelegenheid hebben. Maar in de bibliotheek is er wel een horecagelegenheid waar je als je wilt wat te drinken of een lekker broodje kunt halen. Zelf hebben wij natuurlijk ook koffie en thee om te schenken.”

Hoe ziet jullie team eruit?

“Met zeven peer workers en een leuke groep vrijwilligers vormen we een team voor het gebied de Lekstroom. In Houten is er een fijne groep vrijwilligers die deels zijn meegekomen vanuit de Uitdaging. Veel mensen zijn al die tijd actief blijven meedoen actief. Zij ondersteunen ons zodat wij gedurende drie dagen in de week de hele dag open kunnen zijn. In de toekomst hopen wij nog meer dagen open te kunnen.”

Kun je wat over het programma vertellen?

“We bieden  een basisprogramma als WRAP, WMEE en natuurlijk de JIJenIK. Verder zijn er verschillende herstelwerkgroepen. Daarnaast faciliteren we workshops waar je je hoofd bij nodig hebt maar ook zijn er meer beeldende programma onderdelen. Op maandag, dinsdag en donderdag ben je welkom om een kopje koffie te komen drinken.”

Wil je tot slot wat kwijt over de ligging?

“Enik ligt naast het station Houten. Dat maakt Enik makkelijk bereikbaar met trein en natuurlijk ook per bus of fiets. Steeds meer mensen uit Houten weten ons te vinden, maar ook veel mensen uit Utrecht. Het is ook leuk om vanuit de zalen de treinen te zien komen gaan.
Maar bij Enik bepaal je zelf je koers ;-)”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma