Terug naar overzicht

Samenwerking tussen Schrijfatelier en nieuw theaterproject

Twee theatermakers, Iona en Rineke, zijn vanuit hun eigen herstel voor hun nieuwe theaterproject Het Rijk der Zieken aan het onderzoeken wat het woord ziekte eigenlijk betekent. Zij corresponderen hierover met penvrienden en werken onder andere samen met Enik Recovery College. Iona en Rineke leveren een paar ludieke schrijfopdrachten aan voor de bijeenkomsten van Schrijfatelier bij Enik Overvecht. Tijdens deze werkgroep gaan deelnemers aan de slag met creatieve oefeningen rond thema’s als steun, hoop en kracht. Eén van de opdrachten van het theaterduo is ‘Ga terug naar je allereerste herinnering van ziek zijn’. Het maakt niet uit of dat ernstig of onschuldig was. Beschrijf deze ervaring zo zintuiglijk mogelijk. Wat rook je? Voelde je? Proefde je?’ De resultaten van de schrijfopdrachten bepalen de lijn van het nieuwe theaterproject.

Peer support facilitator Joost licht toe: “Wat voor Iona en Rineke interessant is, is dat Enik een diagnosevrije omgeving is. Dat maakt dat er ruimte is voor een nieuwe vorm van betekenisgeving en dat is precies de kern van het toekomstige theaterproject. Verder hebben veel deelnemers en facilitators al ervaring met de diagnosevrije omgeving. Dat zorgt voor veel vrijheid bij het schrijven. Dat is voor Iona en Rineke als theatermakers een goudmijn. Deelnemers werken met veel enthousiasme aan de speelse opdrachten.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma