Terug naar overzicht

Training ervaringsmaatjes achter de voordeur bij Enik

Het project Maatje achter de Voordeur zoekt mensen met ervaring met huiselijk geweld, die na een herstelproces hun eigen ervaring willen inzetten voor anderen. Als ervaringsmaatje ben je het voorbeeld voor personen en gezinnen die aan het begin van hun herstel staan. Samen met jou gaan ze (verder) op weg naar het licht aan het eind van de tunnel. Om daarna het leven weer vol vertrouwen tegemoet te gaan. Met jouw vriendschappelijke contact en bekendheid met hun ervaringen ben je een waardevolle steun.

In de training ervaringsmaatje bij huiselijk- en/of seksueel geweld leer je hoe je je eigen ervaringen met onveiligheid en geweld achter de voordeur (verbaal, lichamelijk en/of seksueel) kunt inzetten als maatje. Je hebt zelf ondervonden wat het met je doet als je je thuis langdurig onveilig hebt gevoeld. Inmiddels heb je het geweld achter je kunnen laten. Na veel reflecteren is het je gelukt om je leven weer op de rit te krijgen. Je kunt iemand anders steun bieden als vrijwillig maatje. Hoe?

Dat leer je in de training die uit 9 bijeenkomsten bestaat. Het eerste blok gaat over je eigen ervaringen en het tweede blok over hoe je deze ervaringen kunt gaan inzetten. We gebruiken verschillende werkvormen. De training is voor mannen en vrouwen. Er is een persoonlijk intakegesprek voorafgaand aan de training. De training vindt plaats op woensdag 24 september (19.00-21.30 uur) en op woensdag 9 oktober (9.30-12.00 uur) bij Enik Recovery College, locatie Overvecht.

De lesdagen zijn als volgt opgebouwd:

 1. Introductie
 2. Ervaringen delen over bronnen van steun
 3. De cirkel van geweld
 4. Herstel
 5. Werken met je ervaringen
 6. Werken als maat(je) met individuen
 7. Werken als maat(je) met gezinnen
 8. Ervaringen inbrengen en delen
 9. Evaluatie

Zo mogelijk maken we al tijdens de training een match en kun je als maatje direct aan de slag.

Wil je eerst meer informatie over de training? Kom dan naar één van de drie introductiebijeenkomsten. Deze zijn:

 • dinsdag 10 september van 19.30 tot 21.00 uur
 • Woensdag 18 september van 9.30 tot 11.00 uur
 • Vrijdag 20 september van 15.00 tot 16.30 uur

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over het project en de training kijk op www.maatjeachterdevoordeur.nl.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via contact@maatjeachterdevoordeur.nl of bellen naar Ellen: 06-23 66 79 81. Ellen vertelt je dan graag meer over het project en de voorwaarden.

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma