Jolien – deelnemer en vrijwilliger

Jolien (39) was eerst deelnemer bij Enik Recovery College en werkt hier inmiddels zes jaar als vrijwilliger. Zij draagt sinds de start van Enik in Woerden in juni 2023 haar steentje bij.

Uitgelicht
‘Focus op kracht in plaats van klacht’

Door Anne Evers

“Voor ik bij Enik kwam, had ik de overtuiging dat ik van mijn trauma’s uit mijn jeugd af moest. Tot ik begreep dat ik iets probeerde los te laten, wat ik juist mocht omarmen. Dit was het moment waarop ik anders ging kijken naar mijn verhaal. Ik kon helen door te delen. Ik volgde bij de herstelacademie cursussen als WWME (Wijzer Werken Met Ervaring), HOP (Honest, Open and Proud), WRAP (Wellness Recovery Action Plan) en het Schrijfatelier die me daarbij hielpen. De kracht van Enik is peer support (samen met ervaringsgenoten aan herstel werken, red.). De facilitators zijn zelf ook bekend met ontwrichting en mentale uitdagingen. Door samen te zijn met gelijkgestemden, inspireer je elkaar en onderzoek je samen wat hoop geeft. Juist als het (l)even moeilijk is.”

“Bij de herstelacademie wissel ik ervaringen uit als ik worstel, maar juist ook tijdens mijn successen op weg naar herstel. Het zoeken naar wat voor mij werkt staat voorop. Bij Enik vertelt niemand me wat ik moet doen. Dat vind ik toch het grote verschil met therapie. Dat ik zelf aan het stuur van mijn leven sta en keuzes mag maken die goed voor mij zijn. Dat is iets wat ik bij Enik heb geleerd. Ik hoef niet zozeer iets te fiksen. Ik mag kijken naar alles wat al goed is. En wat ik zelf in huis heb om stappen te maken op het pad van herstel.”

Emoties

“Het is voor mij waardevol om weg te blijven van de diagnose en te focussen op kracht in plaats van op klacht. Je kunt bij de herstelacademie echt zijn zoals je bent, met alles wat in je leeft. Ik denk dat er in Woerden veel verschillende hulporganisaties zijn, maar de herstelacademie onderscheidt zich omdat deze zo gericht is op eigen regie. Bij Enik gaat het om vragen als: ‘Hoe zorg ik goed voor mezelf?’ en ‘waarin kan ik zelf verantwoordelijkheid nemen?’ Verder denk ik dat het groeiende programma-aanbod van Enik voor Woerden nieuw is. Je kunt echt kijken wat bij je past. Dat kan iets lichaamsgericht zijn, maar ook op het gebied van zingeving of iets praktisch als de WRAP (Wellness Recovery Action Plan) waarin je een plan maakt hoe je goed voor je eigen welbevinden kan zorgen. Zoeken naar wie je bent, dat kun je bij Enik doen.”

“Bij Enik word je uitgenodigd om te kijken naar wat er nog wel is. Maar ook om te rouwen om wat er niet meer is. Je kunt herkennen hoe trauma zich heeft ontvouwen in jouw leven. Stil leren staan bij je eigen behoeften en zelf keuzes durven maken. Bij Enik ben je welkom met al je emoties. Tenslotte ben je niet jouw diagnose. Het doet er niet toe welke diagnose je hebt, wat je deelt is dat je als bezoeker samen worstelt en vooruit wilt komen. Bij Enik ben je geen cliënt, maar deelnemer.”

Zelfonderzoek

“Vlak na een mentale crisis voelde ik dat ik mijn persoonlijke ervaringen wilde gaan inzetten. Ik volgde WWME (Wijzer Werken Met Ervaring) bij Enik. Ik was nog herstellende dus het was een worsteling om de bijeenkomsten vol te houden. De facilitator zei hoopgevend: ‘Ik zie je toch volgende week wel weer.’ Woorden die voor mij van onschatbare waarde waren. En hoe kan het lopen… Een jaar later gaf ik zelf de training WWME. Daarna ontwikkelde ik samen met andere peers (ervaringsgenoten, red.) verschillende reeksen en herstelwerkgroepen. Zo verzorgde ik in Woerden Omgaan met depressie. Tijdens deze groep gaan we de dialoog aan over wat voor jou werkt als je last hebt van sombere gevoelens.”

“Wat mij de afgelopen zes jaar heeft verbaasd, is dat ontwrichting echt iedereen kan overkomen. Terwijl ik denk dat het beeld dat mensen hebben over mensen met een psychische kwetsbaarheid anders is dan de mensen die bij Enik komen. Bij onze herstelacademie zijn er mensen met zoveel kennis, mensen die niet bang zijn voor zelfonderzoek. Dat vind ik mooi.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma