Cammie – vrijwilliger

Cammie zet zich al ruim een half jaar in als vrijwilliger voor de dierenweide: “Enik is blij met mij en ik met Enik.”

Uitgelicht
'Ik voel me gezien'

Door Anne Evers

“Drie keer per week verzorg ik de dieren. Als het aan mij ligt, zou ik het elke dag wel willen doen. Het geeft me een goed gevoel als ik de beesten naar de stal breng en te eten geef. Dan wens ik de dieren welterusten. Er zijn twee varkens en zes geiten. De grote zwart-witte geit, Oreo, wordt soms geplaagd door de vier kleine geitjes. Hij is de underdog. Dan kom ik op voor Oreo door hem te aaien en te kalmeren. Ik draag eventjes zorg voor Oreo zodat de kleine geitjes niet met hun hoorns in zijn buik botsen. Ik ben van nut. Enik is blij met mij en ik met Enik. Er is hier geen schaamte als je wat afwijkt van de rest. Ik hoor altijd stemmen, maar tegenwoordig geen negatieve stemmen waardoor ik niet meer in een psychose raak. Bij de herstelacademie voel ik me minder eenzaam. Ik heb een plekje en ik voel me gezien.”

Respect
“Het is belangrijk om jezelf te zijn en de dieren zachtaardig tegemoet te treden. Ik zie ze als zielen verpakt in een dierenlichaam. Als je respect toont voor de dieren, hebben de dieren ook respect voor jou. Ze tonen dan gauw hun genegenheid. Vanzelf komt er eentje naar je toe die je kunt aaien bij de flanken of bij de nek. Het is ook nodig om ruim de tijd te nemen. Ik raffel het contact met de dieren niet af, ik doe het vooral met aandacht en liefde.”

Uniek
“Ik volgde bij Enik de retreat Zingeving. Het lijkt me leuk om een andere retreat te volgen omdat zo’n midweek voor veel verbondenheid zorgt. Ook heb ik een cursus mindfulness en de herstelwerkgroep In je kracht komen gedaan. Wat me vooral opvalt, is dat bij Enik iedereen uniek is. Authenticiteit wordt op prijs gesteld en gewaarborgd. De acceptatie van mens tot mens kom je bij de herstelacademie optimaal tegen. Je voelt je waardevol en begrepen. Nu heb ik veel contact met dieren. Misschien wil ik over een tijdje ook nog wel vrijwilligerswerk gaan doen waarbij ik met mensen omga. Wellicht is werken in het Sociaal Trefpunt in de toekomst wat voor mij.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma