Marleen – vrijwilliger 

Marleen (38) is al vrijwilliger bij Enik sinds de opening van locatie Houten. Zij is een manusje van alles. Zo is zij naast gastvrouw ook facilitator van de herstelwerkgroep Stemmen horen en de herstelwerkgroep Omgaan met autisme.

Uitgelicht
‘Het maakt me gelukkig als ik een deelnemer zie ontwikkelen.'

‘Mijn vrijwilligerswerk geeft mij voldoening. In plaats van dat ik de hele dag thuis loop te hangen heb ik echt wat om over te praten met anderen. Ik leer ervan en elke dag leer ik opnieuw. Je deelt waar je tegenaan loopt en hoe je ermee omgaat. Voel je je rot? Of ben je even in de war? Dat kun je dat bespreekbaar maken en kijken hoe anderen daar mee omgaan. Door het uitwisselen van ervaringen leerde ik bijvoorbeeld de stemmenpoli te Alkmaar kennen. Daar word ik goed geholpen. Ik ben blij dat iemand mij daar attent op heeft gemaakt.

Bijzonder aan het faciliteren vind ik dat deelnemers jou hun verhaal vertellen. Zo was er een deelnemer van de stemmenhoordersgroep die in het begin heel hard riep: ‘Ik ben schizofreen.’ Inmiddels vertelt hij genuanceerder: ‘Ik hoor stemmen’. Het maakt me gelukkig als ik een deelnemer bij Enik zich zo zie ontwikkelen. Bij binnenkomst zijn mensen soms schuw en angstig en in het Sociaal Trefpunt zie je hoe zij opbloeien. Ik hoop dat in de nabije toekomst een doosje met vrijwilligers wordt opengetrokken. Enik is voor mij een veilige plek. Iedereen mag zichzelf zijn. Je mag fouten maken. Je mag leren. Je hoeft niet alles te weten en je hoeft ook niet alles te kunnen.’

‘Wil je ergens anders gaan zitten?’

‘Waar ik tegenaan loop? Agressie bij deelnemers. Dat vind ik moeilijk en komt gelukkig zelden voor. In de toekomst zou ik willen leren hoe ik vriendelijk en de-escalerend vraag of iemand ergens anders wil gaan zitten. Nu mis ik tools om daar mee om te gaan.

Verder voel ik me heel verantwoordelijk. Binnenkort ga ik een opname van negen maanden in en ik wil mijn taken goed overdragen. Sommige medewerkers hebben zoiets van dat komt wel. En ik denk ‘hoe moet dat als ik volgende maand niet meer bij Enik kom’. Ik ga een intensieve behandeling tegemoet voor mijn trauma’s en autisme. Ik hoop dat ik nog beter leer hoe ik ermee om kan gaan. Een paar extra handvatten is altijd welkom.

Na mijn opname wil ik weer terug naar Enik. Wel denk ik eraan om de SBE-opleiding (Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid) te volgen. Ik wil alleen bij Enik aan de slag. Ik zit namelijk in een rolstoel en bij de herstelacademie kan ik veel met mijn ervaringen terwijl ik de indruk heb dat ik op andere plekken niet zo veel kan betekenen. Het lijkt me een mooie uitdaging om over een tijdje als vaste medewerker nog meer verantwoordelijkheden te dragen.’

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma