Alette – vrijwilliger

Alette (51) is als vrijwilliger al bijna drie jaar betrokken bij Geruilde kleding maakt de mens van Enik Recovery College. “Er is veel respect voor elkaars leven met ontwrichting, medicatie of eetproblematiek. Je mag zo dik en dun zijn als je zelf wilt.”

Uitgelicht
'Bij Enik kun je echt jezelf zijn'

Door Anne Evers

“Het is tof dat er naast ‘praatgroepen’ bij Enik ook bijeenkomsten zijn als Geruilde kleding maakt de mens. Deze middag is niet alleen gericht op ruilen, maar ook op ontmoeting. De laatste keer zaten mensen op de vloer van de paskamer nog na te kletsen. Bij Enik kun je echt jezelf zijn. Er is ruimte voor een goed gesprek, maar je hoeft niet per se een gesprek te voeren met elkaar. Wil je alleen kleding passen? Dan is dat ook prima. Ook dat mag er zijn. In de praktijk raak je makkelijk aan de praat, want je kunt altijd zeggen dat iets leuk staat of juist niet. Zo heb je snel contact.”

Respect

“Zelf krijg ik echt een boost van kleding. De jas die ik draag is van de kledingruil. Ik voel me zelfverzekerder als ik kleding aan heb waarvan ik zelf vind dat die lekker zit. Dat werkt niet voor iedereen zo, maar voor mij wel. Ik denk dat het voor meer deelnemers van de kledingruil geldt. Als ik eerlijk ben, vind ik het allerbeste aan kleding ruilen dat het mensen geld bespaart. Ik ga niet zeggen dat ik het voor het milieu doe. Je kunt tijdens de kledingruil Enik eenvoudig een compleet nieuwe garderobe bij elkaar shoppen. Sommige mensen hebben een kind gekregen of hun figuur is veranderd. Als je bent aangekomen door medicijnen kun je hier prima nog wat draagbaars vinden. Er is veel respect voor elkaars leven met ontwrichting, medicatie of eetproblematiek. Je mag zo dik en dun zijn als je zelf wilt.”

Haakje aan Enik

“Ik vind het leuk om kleding te ruilen en ik heb er plezier in om dat samen met anderen te doen. Eerst kwam ik als deelnemer en toen dacht ik ‘ik vind het eigenlijk leuk om te helpen’.  Als vrijwilliger vind ik het belangrijk dat deelnemers de kleding kunnen afgeven en dat deze netjes op een tafel liggen. Loopt de kledingruil op rolletjes? Dan heb ik veel voldoening na afloop. De voorbereiding is pret: winter- en zomergarderobe scheiden. Soms kan ik me depressief voelen en dan ben ik eenzaam. Voor mij is het dan lastig om in het Sociaal Trefpunt te zijn, maar ik vind het op zulke momenten fijn om te weten dat er weer een kledingruil aankomt. Het is dan prettig om met een haakje aan Enik verbonden te zijn.

Wat ik Geruilde kleding maakt de mens gun? Ik zou een modeshow leuk vinden in geruilde kleding. Hiermee kunnen we laten zien hoe je jezelf kunt kleden met kleding van de kledingruil. Het is belangrijk dat deze show dan gelinkt is aan body positivity: het zelf bepalen en de eigen regie spreken me erg aan. Die thema’s horen thuis bij Enik en daar sta ik helemaal achter.”

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma