Nienke en Maxim – Enik Dierenweide

Het hondenuitlaatterrein voor Enik Recovery College is sinds najaar 2017 omgevormd tot een dierenweide. Bij dit project zijn vrijwilligers van Enik, buurtbewoners en studentbewoners actief betrokken. De honden rennen nu op een plek achter de dierenweide vrij rond.

Enik Dierenweide Nienke
Nienke met hangbuikzwijntjes Billy en Stip

Nienke: “Hallo guppies, hier is lekker eten.”
Maxim: “Hee, Rocky gaf me net een kopstoot.”
De twee keuvelen in de dierenweide tegen hangbuikzwijntjes Billie en Stip en schapen Rocky en Rambo.
Enik medewerker Nienke Buijs is kartrekker van de dierenweide en Maxim werkt er als vrijwilliger.

De vierpotige vaste bewoners van Enik dragen bij aan het herstel van bezoekers en vrijwilligers. Nienke ziet anderen opleven en echt contact maken. “Mensen reageren heel enthousiast. Velen komen tussen of na een training even langs. Sommigen stappen de weide in om de dieren te knuffelen.” Ook voor Nienke hebben de dieren een helende werking. “Ik ben iemand die veel nadenkt en door buiten te zijn, zit ik niet zo in mijn hoofd. Het contact met dieren is puur en eenvoudig.”

Maxim met de rammen Rocky en Rambo

Maxim staat om 7.30 uur op en heeft weer een ritme. De vrijwilliger houdt van dieren. “Er is een leuke interactie. Als ik spring, springen de schapen ook. Als ik mijn hand uitsteek, dan duwen de schapen terug. Ze spelen echt. Ik ben nu veel buiten en heb veel meer energie. Dat krijg ik ook van anderen te horen”, glundert Maxim. Dan loopt hij de dierenweide weer in en probeert schaap Rocky uit de tent te lokken. Hij springt op en holt achteruit. Het schaap huppelt hoofdschuddend en enthousiast op hem af. Maxim opent zijn armen en aait Rocky over zijn bolletje.

Vrijwilligers onmisbaar

Volgens Nienke is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen die veel uit het contact met dieren halen hier vrijwilligerswerk kunnen doen. Op het moment werken er vier vrijwilligers. Maxim helpt twee à drie ochtenden per week. Dan geeft hij zijn ‘maatjes’ te eten, zoals hij de beestjes zelf noemt. Naast het knuffelen en spelen met ze, maakt hij de stallen schoon en zorgt hij ervoor dat de dierenweide er spik en span uitziet. In het weekend verzorgen de studentbewoners van Enik of buurtbewoners de dieren.

Overigens maakten de zwijntjes in het begin geen contact. Nienke: “Ik liet ze met mij kennismaken door te fluiten en ze een hapje eten te geven. Als ik nu fluit, rennen ze op me af. Soms zie ik het stro in hun hok ineens omhoog komen, daar zaten ze dan onder verstopt! Nu vinden ze het heerlijk om geaaid te worden en gaan er dan echt voor liggen.”

Leven in de wijk

Enik ligt aan een groen stukje aan de Vaartsche Rijn middenin de wijk Hoograven. Buren gebruikten het terrein behorende bij het pand van Enik om hun honden uit te laten. In het afgesloten gedeelte konden de honden lekker ongelijnd spelen. Hierdoor had Enik al veel contact met de buurt en sprak de wens uit voor een dierenweide: een fijne manier om aan herstel te werken. Natuurlijk zag Enik ook het plezier van de honden. Daarom heeft Enik aan de Gemeente gevraagd om een omheining te plaatsen rondom het stuk groen grenzend aan het Enik-terrein. Dit heeft de Gemeente gerealiseerd.

De dieren van de Enik Dierenweide in Hoograven vinden het leuk om bezocht te worden! Iedereen is van harte welkom.

Wil jij ook meehelpen in de dierenweide?
Vrijwilligerswerk