Vera – studente Social living

“De peersupportbenadering van Enik spreekt me aan”, vertelt Vera. Daarom schreef de studente aan Universiteit Utrecht een motivatiebrief om er te mogen wonen en mee te helpen. Ze woont er sinds de opening in mei 2015 en gaat nog lang niet weg.

Uitgelicht
'Ik wil meer contact leggen tussen de bezoekers van Enik en studenten'

De 21-jarige woonde eerst in Amersfoort en studeerde in Utrecht. Na anderhalf jaar heen en weer reizen, wilde Vera toch liever dichterbij wonen. Bij de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) zag ze over het studentenproject bij Enik. De studenten die er mogen wonen, leveren een maatschappelijke bijdrage in de vorm van hand- en spandiensten bij Enik. Het doel van dit ‘social living’-principe is dat jongeren en mensen die herstellende zijn van psychische en/of verslavingsproblematiek bij elkaar komen. Zo wordt herstel bevorderd en kunnen studenten zich maatschappelijk inzetten en persoonlijk ontwikkelen.

Vluchtelingen

Vera is betrokken bij meerdere sociale projecten. Zo werkte ze onder andere voor stichting Al Amal die als doel heeft om participatie van gezinnen, vrouwen en jongeren in de Nederlandse samenleving te bevorderen. Daarnaast is de studente betrokken bij vluchtelingen in Nederland en heeft ze vrijwilligerswerk gedaan in een vluchtelingenkamp in Griekenland.

Kracht

Tijdens haar studies algemene sociale wetenschappen en humanistiek volgt Vera het vak psychologie. Ze leert er over diagnoses, hoe de zorg is ingericht in Nederland en stigma’s. Bij Enik staat het ‘mens’-zijn centraal en niet de diagnoses. De focus ligt op krachten in plaats van klachten. Vera vindt die insteek een mooie aanvulling op haar studie. Net als dat Enik vanuit peersupport (steun van gelijken) werkt. “Enik doorbreekt stigma’s en psychoses zijn niet raar. Dat spreekt me ook aan.”

Praktisch

Dus woont Vera bij Enik en doet ze op een leuke manier werkervaring op. “Het gaat hier anders dan in de geestelijke gezondheidszorg. Ik leer vooral de praktische kant, zoals het vormgeven van een programma. Hier kijk ik mee hoe het in zijn werk gaat en ik kan aangeven wat ik wil.” In de toekomst wil ze ook in de welzijnssector verder met programma’s ontwikkelen.

Steentje

Wie denkt dat haar 14 huisgenoten ook allemaal maatschappelijke georiënteerde studies volgen, heeft het mis. Hun studies lopen uiteen van wiskunde en small business retail management tot muziekwetenschappen. Twee studenten volgen wel een maatschappelijke studie. Allen dragen op hun manier hun steentje bij. Zo helpt een student in de keuken met bakken, helpt een ander met de administratie en geeft de derde muziekles. Vera zelf is het liefst inhoudelijk bezig.

Posters

Voor het peersupportgebouw aan de Vaartscherijnstraat heeft ze Daphne Rijerse (communicatiemedewerker Enik) geholpen met het bekendmaken van Enik bij bijeenkomsten en congressen. Daarnaast hielp de studente met het opzetten van een WRAP (Wellness Recovery Action Plan) voor jongvolwassenen. Jongeren zijn hier nog in de minderheid. “Enik moet toegankelijk voor iedereen zijn. Ik had bedacht om studenten via sociale media te werven. Daarnaast heb ik actief posters en flyers rondgedeeld. Veel jongeren gebruiken sociale media”, weet de studente.

IJverig

Aangezien Vera zelf onder deze doelgroep valt, weet ze hoe ze jongeren moet bereiken. De ijverige bewoonster heeft ook in verschillende commissies van de faculteitsvereniging gezeten. Hierbij heeft ze diverse evenementen georganiseerd en weet wat wel en niet werkt. Daarnaast is Vera ook ervaringsdeskundige. Dit in combinatie met haar studieachtergrond, is waardevol voor Enik.

Blijven

Tegenwoordig heeft Vera minder tijd voor het zelfhulpcentrum in Hoograven, omdat ze nu stage loopt bij VluchtelingenWerk. In augustus gaat ze tevens een minor mensenrechten in Zweden studeren. Als ze na een half jaar terugkomt, wil ze beneden bij het recovery college actiever worden. Ze vindt dat studenten en de bezoekers van Enik nog twee aparte werelden zijn. “Ik wil meer contact tussen beide groepen leggen.” Ze is er voorlopig nog niet op uitgekeken, want ze wil tot het eind van haar studie in juli 2018 blijven.

Wil je meer weten over het Social Living Project?
Meer over Social Living